Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Trumpov viceprezident neverí v škodlivosť fajčenia
Zdielať na

Trumpov viceprezident neverí v škodlivosť fajčenia

USA / Mike Pence, Trumpov viceprezident, šokoval vyjadrením, že fajčenie podľa neho nezabíja. Rovnako bol výrazne skeptický aj v otázke globálneho otepľovania, tvrdil, že je to len mýtus. A neverí ani v evolúciu, všetko podľa neho stvoril Boh.

Donald Trump si ešte v júli vybral svojho viceprezidenta, republikánskeho senátora, Mikea Pencea. V otázke globálneho otepľovania si sadli, keď sa Trump vyjadroval, že globálne otepľovanie je len čínsky hoax, ktorý má spomaliť ekonomiku USA. Až do septembra by boli zajedno, no vtedy sa Pence pre CNN vyjadril, že nie je pochýb o tom, že ľudské konanie má dopad na životné prostredie a teda aj na klímu. 

Fajčenie nezabíja?

Kým v otázke globálneho otepľovania svoj názor prehodnotil, následky fajčenia posudzuje vlastnou štatistikou.  Varovania pred fajčením, o ktorého zhubných následkoch nepochybuje zrejme väčšina odborníkov, sú podľa Pencea len politickou a mediálnou hystériou. Tvrdí, že fajčenie v skutočnosti nezabíja. Podľa jeho vedomostí dvaja z troch fajčiarov nezomrú na chorobu spojenú s fajčením a deväť z desiatich podľa neho nedostane rakovinu pľúc. Len ťažko sa k tomu dá niečo dodať.

Pri otázke o evolúcii mlčí

"Evolúcia je len jednou z teórií a tak by aj mala byť prezentovaná," povedal Pence v roku 2002. Pri priamej otázke, či verí v evolúciu, sa odpovedi vyhol. Nespochybňuje však, že všetko stvoril Boh, čím v podstate svoj názor zodpovedal. Ak vás to prekvapuje, ešte viac prekvapí výsledok štúdie z roku 2006, keď pri otázke "Veríte, že ľudské bytosti sa vyvinuli zo živočíšnych druhov", odpovedalo v USA kladne len 33 percent opýtaných. Menej ľudí verí v evolučnú teóriu už len v Turecku, spomedzi 18 zapojených krajín.

S Trumpom si sadli

V istých otázkach je aj Donald Trump veľmi konzervatívny a tak sa zdá, že si viceprezidenta vybral dobre. Už menej by sa v týchto témach zhodol s Barackom Obamom, s ktorým sa stretol po prvýkrát oficiálne v Bielom dome. Svedkovia hovorili o zvláštnej atmosfére, no Trump dal na svoj Twitter celkom iný status. "Fantastický deň v hlavnom meste. Po prvýkrat som sa stretol s prezidentom Obamom. Naozaj dobré stretnutie, skvelá chémia. Melánii sa pán O veľmi páčil!"

dailymail

sita

Súvisiace články