Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvý jaguár žil na Slovensku
Zdielať na
Zaujímavosti

Prvý jaguár žil na Slovensku

BRATISLAVA / Levy, mamuty aj jaguáre. Tieto zvieratá kedysi žili na území dnešného Slovenska. Potvrdil to riaditeľ Zoologického ústavu SAV.

Svetový fond na ochranu prírody a Zoologická spoločnosť v Londýne zverejnili najpodrobnejšiu správu o stave voľne žijúcich zvierat. Podľa nich nás čaká ekologická katastrofa. Od roku 1970 ich populácia klesla až o 58 percent. 

Niektorí odborníci hovoria o najmasívnejšom úhyne voľne žijúcich zvierat od čias dinosaurov. 

Riaditeľ Zoologického ústavu Slovenskej akadémie vied Dušan Žitňan v súvislosti s touto témou odkryl niekoľko koláží života na Zemi predtým, ako mu začali vládnuť ľudia. 

Na našom území žili druhy zvierat, ktoré by sme tu nečakali. "Žili u nás levy, tie boli veľmi rozšírené. Aj mamuty, srstnaté nosorožce či šablozubé mačky," uviedol Žitňan.

Jaguáre na Slovensku

"Tu v Európe sa vyvinuli jaguáre a pumy," dodáva Žitňan. Prvý jaguár sa objavil v oblasti dnešného južného Slovenska a existujú aj dôkazy o tom, že po našej pôde kráčal predchodca dnešných šimpanzov aj ľudí. 

Poľovníctvo, urbanizácia, priemysel a následné klimatické zmeny ale život na našej planéte poriadne premiešali. Mnohé zvieratá už dnes žijú iba v Afrike a aj tých je podstatne menej ako v minulosti. 

Zdielať na