Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Návrat legendy. Jiří Bartoška sa vracia na slovenské filmové obrazovky
Zdielať na

Návrat legendy. Jiří Bartoška sa vracia na slovenské filmové obrazovky

BRATISLAVA / Český herec Jiří Bartoška sa vracia na slovenské obrazovky. Na Slovensku táto česká filmová legenda nakrúcala naposledy pred takmer tridsiatimi rokmi. V stredu večer sa prvýkrát objaví v seriáli Za sklom.

Jiří Bartoška stvárni mafiána, ktorý navonok vystupuje ako ctihodný podnikateľ s kontaktmi siahajúcimi na najvyššie miesta. "Je to človek, ktorý k peniazom prišiel naozaj nečestne a myslím si, že na hranici zákona," opisuje svoju postavu Bartoška. 

"Pán Bartoška tomu dáva šarm, ktorý to má mať a absolútnu nedotknuteľnosť," hovorí Ján Koleník. 

Svetový festival v Karlovych Varoch

Šarm Jiří Bartoška rozdáva naozaj dlho. Prvý film nakrútil v roku 1975. Túžili po ňom takmer všetky ženy a aj dnes má veľké množstvo fanúšikov. Nepreslávil sa v roli princa, ale v roli pračloveka vo filmovej trilógii o osade havranov. 

Absolútnou hviezdou sa stal najmä vďaka seriálom, ktoré v minulosti mali veľkú obľubu - My všichni školou povinní, Cirkus Humberto či Sanitka. 

Jiří Bartoška šéfoval medzinárodnému filmovému festivalu v Karlovych Varoch dvadsať rokov a vďaka nemu sa stal jedným z najprestížnejších festivalov na svete. 

Bartošku čaká veľký návrat na slovenské televízne obrazovky. Ku Jánovi Koleníkovi a Tomášovi Maštalírovi tak pribudne ďalší sympatický a charizmatický herec. "Nesnažili sme sa naplniť nejakú predstavu, že mafián musí vyzerať staro a musí byť podľa nejakej šablóny. Postava je tak napísaná, že by to mal byť charizmatický človek, ktorý hýbe vecami a ktorý stojí za všetkým," uviedol producent seriálu Za sklom Rasťo Šesták.

Ctihodný dôchodca?

Vladimír Stančík, ktorého Jiří Bartoška stvárňuje je ctihodný dôchodca, bývalý nomenklatúrny káder, zmutovaný na veľkopodnikateľa blízkeho politickej strane a neskôr štedrého sponzora vládnej strany. Je majiteľ hotelov, stavebných firiem a spoločností obchodujúcich v zdravotníctve.

Tak znie oficiálna charakteristika postavy, ktorý sa objaví v stredu Za sklom po prvýkrát. Podobnosť s reálnymi figúrami v slovenskom prostrední nie je náhodná. Celý seriál je inšpirovaný skutočnými udalosťami a prípadmi, ktoré v minulosti slovenská polícia riešila. "Jeho skutky, ktoré spúšťa spôsobujú veľmi zlé a nemilé udalosti," dodal producent seriálu Rasťo Šesták. 

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články