Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Invázia ázijských lienok na Slovensku, útočia aj na ľudí
Zdielať na

Invázia ázijských lienok na Slovensku, útočia aj na ľudí

KOMÁRNO / Sú milé, deti im rady rátajú bodky, no dospelákom najmä teraz pijú krv. Viaceré slovenské mestá totiž zasiahla invázia ázijských lienok. Vo veľkých rojoch ich môžete spozorovať nielen v prírode, ale aj v domoch a bytovkách.

“Drzé sú. Úplne sú všade.Vo vlasoch, na mne je ich asi 200,“ hovorí turistka Simona.

Z diaľky máte pocit, že sa dívate na malé mušky, keď sa však priblížite zbadáte lienky všetkých možných farieb. Od žltej, oranžovej, cez rôzne odtiene červenej až po čiernu. Na rozdiel od našich slovenských sedembodkových lienok majú tie ázijské na krídlach aj 20 bodiek.

“Ja by som považovala za hlavný rozoznávací znak stredovú lištu, tá je viditeľná u tých ázijských,“ hovorí zoologička Martina Nemčeková.

Doslova invázia  - dovozové lienky jesenné slniečko vytiahlo nielen do lesov a lúk, ale aj do domov a chát . V porovnaní s našimi sedembodkovými sú nielen agresívnejšie ale aj hojne sa vyskytujúcejšie.

 Jed spôsobí alergénnu reakciu

“Ono to štípe a necháva to červený fľak,“ hovorí Zlatka Varga, z Komárna.

“Ony v rámci obranyschopnosti vylučujú žltú zapáchajúcu tekutinu, ktorá je popisovaná, že je silným alergénom, ale ja som vyslovene týchto pacientov ešte nemala, že by som musela takéto štípance, alebo alergické reakcie po poštípaní,“ hovorí MUDr. Svetlana Hadvabová, imunológ a alergiológ.

 Rýchlo sa rozmnožujú

Koberce lienok, ktoré sa predrali aj cez okná, či sieťky proti hmyzu, sú známe práve svojou schopnosťou rýchleho rozmnožovania sa.

“Ázijská má aj 2000 vajíčok a naša iba 150 – 50,“ hovorí zoologička.

 Ázijské lienky sú užitočné pretože požierajú vošky, pri veľkom hlade však siahajú aj na larvy svojich slovenských kolegýň alebo iného užitočného hmyzu.

V tomto období sa zhlukujú a hľadajú si miesto na prezimovanie práve v domoch.

 Len ich ručne zozbierať

Namiesto používania chemických postrekov deratizéri odporúčajú siahnuť po mechanických zbraniach. Odstrániť lienky buď vysavačom alebo ich ručne pozbierať.

“Tie chemické prípravky nám nemusia zabrať, pretože by sme si naozaj museli zastriekať celý dom tou chémiou. Tam nestačí aplikovať chemický prípravok iba okolo dverí alebo okien,“ dodáva deratizatér Marek Holeš.

Súvisiace články