Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Holanďania chcú eutanáziu aj pre tých, ktorí nie sú smrteľne chorí
Zdielať na

Holanďania chcú eutanáziu aj pre tých, ktorí nie sú smrteľne chorí

Zdroj: Profimedia

AMSTERDAM / Holandská vláda chce navrhnúť zákon, ktorý by legalizoval asistovanú samovraždu pre ľudí, ktorí majú pocit, že ich život sa naplnil, ale nie sú nevyliečiteľne chorí. Holandsko bolo prvou krajinou, ktorá legalizovala v roku 2002 eutanáziu, ale len pre pacientov, ktorí trpia neznesiteľnou bolesťou a neexistuje nádej žeby sa vyliečili.

V liste parlamentu ministri zdravotníctva a spravodlivosti uviedli, že podrobnosti je nutné ešte vypracovať, ale že ľuďom, ktorí majú dobre premyslený názor, že ich život sa už naplnil, musí byť za prísnych a starostlivo vypracovaných kritérií umožnené ukončiť život spôsobom, ktorý je pre nich dôstojný. 

Návrh vyprovokuje kritikov

Návrh pravdepodobne vyprovokuje kritikov, ktorí tvrdia, že holandská prax už prekročila isté hranice a že termín "neznesiteľné utrpenie" sa používa nielen pre ľudí s nevyliečiteľnými chorobami, ale taktiež pre niektorých s duševnými ochoreniami či demenciou. 

Eutanázia má širokú podporu v holandskej spoločnosti a prípady eutanázie rastú každoročne dvojciferným percentným tempom. Rastie počet pacientov, ktorí ju žiadajú aj počet lekárov, ktorí sú ju ochotní uskutočniť. V roku 2015 bolo v krajine zaznamenaných 5516 prípadov eutanázie, čo bolo 3,9 percenta všetkých úmrtí v krajine. 

Neurčená veková hranica

Ministerka zdravotníctva Edith Schippers v liste napísala, že stále viac starších ľudí si praje, aby sa mohli rozhodovať o konci svojho života. Nový systém by tak mal byť obmedzený iba na nich. Neuviedla však, aká bude veková hranica. Zákon bude obsahovať taktiež bezpečnostné mechanizmy, vrátane overenia treťou osobou, zhodnotenia a dohľad.

Návrh prichádza ako prekvapenie, pretože komisia, ktorá mala zvážiť myšlienku, či rozšíriť súčasnú politiku ukončenia života, dospela k návrhu, že to nie je potrebné. Ministri s tým však nesúhlasia. 

Návrh zákona by mal byť po konzultáciách s lekármi, etikmi a ďalšími odborníkmi vypracovaný do konca roka 2017.

Súvisiace články