Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Fikcia či realita? Seriál Za sklom prináša televíznu pravdu o policajtoch
Zdielať na

Fikcia či realita? Seriál Za sklom prináša televíznu pravdu o policajtoch

BRATISLAVA / Inšpirované skutočnosťou. Túto vetu často počujú diváci pri filmoch, no slovenské televízne seriály sú skôr výnimkou. Jednou takou je práve nová kriminálka televízie JOJ, ktorá si už po prvej časti našla svojich fanúšikov.

Fikcia či realita? To, čo je vidieť na obrazovke, je inšpirované skutočnými udalosťami. Niektoré z nich poznáme práve zo správ na televíznych obrazovkách.

"Ten seriál je postavený na udalostiach, ktoré si pamätáme, ktoré sme prežili," hovorí režisér seriálu Za sklom Peter Bebjak.

"Ľudia tam nájdu veci, ktoré ich obklopujú, čo sa týka korupcie, čo sa týka prerastenia zločinu s politikou, s políciou," dodáva producent Rasťo Šesták.

Migranti aj vražda

Prevádzačstvo sa objavilo hneď na začiatku. Auto plné utečencov sa naozaj našlo pred rokom pri slovenských hraniaciach. Mnohých šokovala aj vražda policajta hneď v prvej časti. Aj toto všetko ale dejiny slovenského podsvetia pamätajú. Rovnako aj spisovateľ, ktorý sa na ne špecializuje.

"Samozrejme, však je ten prípad policajta, ktorého vyhodili do vzduchu v tej jeho 603 v Žiline," potvrdzuje spisovateľ Gustáv Murín.

"Od 91. roku nám zahynulo 50 príslušníkov policajného zboru, v desiatich prípadoch išlo o smrť zavinenú cudzou osobou počas služobného zákroku," uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Silvia Keratová. 

Môžeme len hádať, ktorý z týchto prípadov, je v seriáli zobrazený. Je tu ale aj komunikácia s podsvetím. Policajti si s mafiánmi tykajú a evidentne ho nevidia prvýkrát.

"V 90. rokoch za justičným palácom bola krčma, tam chodili prokurátori, vyšetrovatelia, mafiáni. Na to isté miesto," prezrádza Murín.

Na hrane

Prípady, kedy policajti neostali balansovať na hrane, poznáme dodnes. Ministerstvo dokonca vedie štatistiky.

"Minulý rok bolo obvinených 60 policajtov z trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, korupčných trestných činov alebo prijímania úplatku," dodáva Keratová. 

Skutočná policajná dvojica, ktorá spoločne bojovala proti slovenskej mafii, pôsobila prevažne v divokých 90. rokoch. Tvorcovia ale využili aj veľké množstvo súčasných námetov.

Policajti podľa Gustáva Murína musia s mafiou spolupracovať, aj keď to neradi priznávajú. Spomína ale aj neštandardné vyšetrovacie postupy, keď skutoční policajti konali na hrane zákona, aby dosiahli výsledok.

"Prišli do krčmy, ktorú on vlastnil, vypýtali si ho, potom dostal jednu ranu, hodili si ho cez plece a odniesli ho do auta. lebo sa mu nechcelo nechať zatknúť," vysvetľuje spisovateľ.

Trojuholník

Reálne podľa neho funguje trojuholník policajt-novinár-mafián, ktorý musí vzájomne komunikovať, aby dosiahol, čo chce. Často ide o niečo za niečo.

"Je známy ten prípad špeciálnych policajných informátorov, ktorí sa sami stali policajtmi, hoci boli recidivistami mafiánskymi, veď prípad Drag je známy," dodáva Murín.

​Tvorcovia ale neprezrádzajú, čo všetko je skutočné. Je teda na divákoch, čo si spoja s konkrétnymi prípadmi. Priznali ale, že policajná dvojica reálne existuje.

"Niektoré veci sú zobrané z reálnych ako keby prípadov tých dvoch policajtov, ktorých sa to ako keby dotýkalo," potvrdzuje režisér.

"My sme sa s nimi stretli a zoznámili na premiére a myslím, že na tej premiére alebo predpremiére sa konečne po desiatich rokoch stretli a konečne si podali ruku," uzatvára Šesták.

Súvisiace články