Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Startupy pomáhajú mladým plniť si sny. Brngál vytvoril 3D atlas tela
Zdielať na

Startupy pomáhajú mladým plniť si sny. Brngál vytvoril 3D atlas tela

BRATISLAVA / Mať dobrý podnikateľský nápad, ale nemať financie na realizáciu nemusí byť žiaden problém. Presne o tom je svet start-upov. Aj zo Slovenska už vzišlo veľa inovatívnych projektov a prednedávnom k nim pribudli ďalšie. Tentokrát sa do hľadáčika investorov dostali študenti a tým najlepším pomôžu pretransformovať ich nápad do reálneho podnikania.

Cieľom projektu bolo podporiť inovatívnych študentov. "Prišlo veľmi veľa nápadov. Sme spokojní s absolútnym víťazom a aj víťazmi jednotlivých kategórií," informuje výkonný predseda JCI na Slovensku Marián Meško.

Najviac nápadov dostali z oblasti informačných technológií a aj vedy a medicínskych technológií. Víťaz poslednej menovanej Tomáš Brngál, študent medicíny vo svojej práci využil okrem medicínskych poznatkov aj veľa technológie. "Sme multidisciplinárny tím. Nájdete medzi nami mediko, IT-čkárov a aj grafikov. Ak človek chce priniesť nejakú inovatívnosť, musí sa vedieť spojiť," myslí si Tomáš.

Virtuálna realita

"Vytvorili sme aplikáciu na virtuálnu realitu. Človek si nasadí okuliare a dostane sa do anatomickej pitevne. Môžeme povedať, že to je 3D anatomický atlas. Ide o akúsi nadstavbu," opisuje Brngál. "Projekt nás presvedčil preto, lebo je to prepojenie teórie s praxou," hovorí Meško.

Víťazov usmernia skúsení podnikatelia. Poskytnú poradanskú službu. "Samozrejme aj pomoc pri začatí v podnikaní," dodáva Meško. Celkový víťaz cestuje na celosvetovú súťaž. "Tento rok sa koná v Kodani a víťaz zo Slovenka tam predstavuje projekt v informačných technológiách. Skúma príspevky, ktoré negatívne ovplyvňujú web," vysvetľuje Meško.

Súvisiace články