Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Lotyšsko: Krajina lesov a pláží
Zdielať na

Lotyšsko: Krajina lesov a pláží

RIGA / Lotyšsko je malý rovinatý štát východnej Európy, kde ľudia milujú tanec, hudbu a zábavu ale napríklad aj hokej a lyžovanie. Hlavnému mestu Riga sa hovorí aj Paríž východu.

Lotyši milujú hudbu, či už klasickú, alebo popovú, deti tam dostávajú hudobné nástroje do vienka krátko po narodení. "Lotyši majú zozbieraných viac ako milión pesničiek a viac ako 30 tisíc melódii, ktoré hrajú dodnes," hovorí honorárny konzul Lotyšska Miroslav Repka. 

"Máme festivaly, ktoré sú iba v Lotyššku. Každý štvrtý rok na nich spievajú a tancujú iba deti a o rok neskôr zase iba dospelí," opisuje Martin, hudobník  z Rigy. Lotyši sa na nedostatok čerstvého vzduch sťažovať nemôžu, viac ako 50 percent ich krajiny pokrýva zelený les, majú množstvo riek aj jazier. 

"Náš najvyšši, vrch, ak to tak vôbec môžem nazvať, je vysoký asi 328 metrov, ale sme hrdí, že ho máme," povedala obyvateľka Lotyšska. Veľkou neznámou je pre nás ich jazyk, ak ho neovládate, nie je šanca mu rozumieť. 

Lotyši sú neskutočne pyśní na svoje nádherné pláže. Tiahnu sa pozdĺž Baltického mora a vraj je to dovolenka na nezaplatenie. Riga je mesto s modernou a dynamickou atmosférou, nazývané tiež aj Paríž východu. Je jedným z najkrajších pobaltských miest. Domy v meste sú vsadené do gotiky, cez renesanciu, baroko, romantizmus až po klasicizmus. Nachádza sa taktiež na zozname UNESCO. 

Súvisiace články