Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Eduard Hurta (98) prežil SNP: Vojna v nás zabíja ľudský cit
Zdielať na

Eduard Hurta (98) prežil SNP: Vojna v nás zabíja ľudský cit

PEZINOK / Dnes je presne 72 rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania. Po toľkých rokoch už žijúcich účastníkov vtedajších bojov môžeme nájsť len ťažko. Jedným z nich je Eduard Hurta, ktorý v septembri bude mať 99 rokov.

Eduard Hurta bude mať v septembri 99 rokov. Akási neviditeľná ruka ho chránila a chráni doteraz. Ako on sám tvrdí, počúval svoj vnútorný hlas. A tak to bolo aj v okamihu, keď sa dozvedel o Povstaní. "Bol som na dovolenke na Martinských holiach. Mojou povinnosťou bolo hlásiť sa u zamestnávateľam" hovorí Eduard Hurta. 

Pracoval u Baťu vo Svite. Na vojenčine slúžil tri roky a skončil ako nadporučík. "Zbehol dole, sadol na bicykel a vydal sa smerom na Svit," uviedol Hurta. 

Pri Kraľovanoch ho vzal do sebou vodič do nákladiaku a odviezol do Liptovského Hrádku. Tam sa stretol s ruským poručíkom a dohodol dodávku zbraní. "Prišiel som do Svitu, dali sme trochu dokopy civilov. Ja som bol takmer najvyššia šarža," spomína Eduard Hurta.

Bol náčelníkom štábu II. partizánskej brigády pod velením legendárneho povstaleckého veliteľa Viliama Žingora. Eduard Hurta si vážil každý ľudský život. "Vyciťoval som, čo je to zabiť človeka pre nič za nič. To je vražda. Vojna zabíja nielen mňa, ale zabila aj môj cit. Úplne človek stratí cit voči človeku," hovorí.  

Pripravený nasadiť vlastný život

On sám bol pripravený nasadiť vlastný život za slobodu. "Keď bránim slobodu národa, tak prečo nie," hovorí Hurta. Bol odvážny a využíval diplomaciu pred útokom. Tak to bolo aj v prípade nemeckého veliteľa, ktorého zajali Rusi. "Povedal som, že to je Nemec, ktorý zachránil troch našich vojakov. Nič nezískame, stratíme charakter," spomína Hurta. 

Jeho reč zapôsobila. Rovnako zachránil viac ako 20 ľudí údajných špiónov, ktorí utekali do hôr do bezpečia. "Hovorím, okamžite prepustiť, to nie sú špióni," dodal Hurta. 

Výbuch granátu pri hlave

K jeho hlave pri bojoch dopadol aj granát. Prešiel pod paľbou a bez ujmy. "Prechádzal som cez lúku ako turista," dodáva Hurta. Ani po vojne to nebolo inak. Napríklad Vilama Žingora a ďalších spolubojovníkov komunisti zatvárali do väzenia alebo odsúdili na trest smrti. "Mňa nikam nevolali, ani neprenasledovali," hovorí Eduard Hurta. 

Bývalý náčelník II. partizánskej brigády Eduard Hurta stále žije veľmi plodný život. Pôsobil v Tunisku, vo Švajčiarsku ako odborník, preložil desiatky kníh a viaceré aj sám napísal.

Zdielať na

Súvisiace články