Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dedina bez kostola či krčmy. Vitajte v raji chatárov, v Čremošnom
Zdielať na

Dedina bez kostola či krčmy. Vitajte v raji chatárov, v Čremošnom

ČREMOŠNÉ / Obec Čremošné leží na Turci. Je rajom pre chatárov. Zapísala sa do histórie SNP, na čo ešte dnes spomínajú niektorí miestni obyvatelia.

V dedinke Čremošné majú jednoznačne prevahu chatári. Zatiaľ čo miestnych obyvateľov tam žije 80, v obci je 140 chát, kde sa chodia rekreovať ľudia z celého Slovenska. Je zasadená do lona prírody v úpätí Veľkej Fatry. Chatári si tam chodia vychutnávať čerstvý vzduch. Navyše podľa miestnych s dobrému oddychu patrí aj správna partia.

"Každý druhý je tu kamarát. Je to malá dedinka, takže sa poznáme," hovorí obyvateľ Štefan Biro.

"Chodím po hubách, len po tých poľovníckych chodníkoch, čo som poľoval," dodáva chatár zo Sliača Bohumil Novotný.

Slovenské národné povstanie

V blízkej Žarnovickej doline je tiež jedna drevenica, ale v nej chalupári nie sú. Pred vypuknutím SNP tu rokovala ilegálna Slovenská národná rada o posledných prípravách na povstanie.

"Boli tu aj Nemci, aj partizáni. V dedine sa nám našťastie nič nestalo, lebo sme počastovali aj jedných, aj druhých," spomína Anna Rišiaňová.

Boje Slovenského národného povstania pripomína aj tabuľa na železničnej stanici. na trati medzi Čremošným a Banskou Bystricou musí vlak prejsť cez 22 tunelov.

"Keď sa staval ten tunel, tak bolo zamestnanie. Aj ženy, aj muži mali prácu," dodáva Rišiaňová.

Ani kostol, ani krčma

Práve pri tejto dedine je ten, ktorý je najdlhší na Slovensku. Meria takmer 4 700 metrov. Tunely postavili pred druhou svetovou vojnou. Robotníci pracovali v zložitom teréne.

"V tej dobe neboli také technológie. Ale robotníci sa dokázali spojiť z obidvoch strán skoro na milimeter," hovorí starostka Zuzana Chorváthová.

Miestni i chatári vravia, že ich v dedine drží najmä čaro prírody. Niečo im ale chýba. "Nemáme tu ani kostol, ani krčmu," prezrádza Biro.

Dedina bez kostola či krčmy. Vitajte v raji chatárov, v Čremošnom, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy