Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Štefánia Gschillová oslávila sté narodeniny. Na dlhovekosť má tajný recept
Zdielať na

Štefánia Gschillová oslávila sté narodeniny. Na dlhovekosť má tajný recept

SVRČINOVEC / V kronike kysuckej dediny Svrčinovec pribudol ďalší zápis. Štefánii Gschillovej prišli rodina i známi pogratulovať k úctyhodnému veku. Stala sa prvou obyvateľkou obce, ktorá oslávila sté narodeniny.

Storočnej Štefánii Gschillovej prišli zagratulovať okrem rodiny starostka a miestny farár. Keď jej hrali a spievali folkloristi, zvládla narodeniný tanec so synom.

"Že je stále dobrá a schopná chodiť. Je čiperná," prezradil syn Rudolf Gschill.

"Je veľmi zhovorčivá, sleduje dianie v obci. Skrátka má rada život," hovorí starostka Renáta Majchráková.

Na svojej oslave si pripila ako sa patrí. Netají sa, že každý deň si dá pohárik, v ktorom je slivovica. Jej dcéra ale prezradila, že je to špeciálne namixovaný drink, v ktorom je len minimum alkoholu.

"Ako to robí? Ona dá do pohárika lyžičku slivovice a do deci prileje vodu," približuje Jozefa Prívarová.

Ťažký život

Štefánia Gschillová žije v drsnom kysuckom regióne a dobre vie, čo je to nemať ustlané na ružiach. Už za mladi tvrdo pracovala. Putovala nielen po Slovensku, aby si zarobila.

Manžel jej zomrel, keď mal jej syn len sedem dní. "Sama musela tie dve deti vychovať a chalúpku si postaviť sama," prezrádza vnučka Mária Krelová.

Štefánia Gschillová sa vzdy dokázala pozviechať. Jej blízki hovoria, že práve neľahký život ju doviedol k dlhovekosti. Namiesto toho, aby sa sťažovala na svoje trápenie radšej pomáha druhým.

"Je to človek, ktorý prežil veľmi ťažký život a nenechal sa tým zlomiť. A to je obdivuhodné aj v dnešnej dobe," konštatuje miestny farár Radovan Čulák.

Súvisiace články