Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajti hrdinami. Seniorov vynášali na rukách
Zdielať na

Policajti hrdinami. Seniorov vynášali na rukách

PÚCHOV / Emília z Púchova napísala riaditeľovi tajomších policajtov o tom, ako dvaja z nich konali. Zachraňovali seniorov a doslova pritom riskovali svoje životy.

Muži zákona boli obetaví. Stačekov a starenky vynášali aj na vlastných rukách.

"Tí naši chlapi ukázali tie najlepšie ľudské vlastnosti, lebo nasadili minimálne svoje zdravie. Išli do rizikového priestoru," hovorí riaditeľ polície v Považskej Bystrici Slavomír Kučera.

Anna hovorí, že bolo veľkým šťastím, že požiar vypukol ráno. Dôchodcovia boli totiž hore. Tí, ktorí vládzu chodiť, išli po vlastných.

"To bola bleskovka. Štvrť hodiny a všetko bolo zahasené," opisuje dôchodkyňa.

"K požiaru došlo na 3. poschodí a dym sa šíril na vyššie poschodia. Bolo nevyhnutné evakuovať ľudí," dodala riaditeľka centra sociálnych služieb Anna Horváthová.

Viacerí ale sú odkazání na pomoc druhých. A práve o tom píše dôchodkyňa Emília v liste.

"Bez akéhokoľvek rozmýšľania boli pripravení konať. Tí chlapi vošli dovnútra a bez toho, aby boli k tomu prispôsobení, začali pomáhať seniorom," píše.

Pochvala policajtom

Pochvala patrí dvojici mužov zákona. Tí sa nachádzali neďaleko, keď dostali hlásenie, že horí. Na miesto, kde šľahali plamene, prišli do minúty.

"Vybehli sme na to tretie poschodie, kde už na chodbe bolo silné zadymenie a prakticky nulová viditeľnosť," opisuje policajt Miloslav Kryštof.

"Ponad podlahu sme sa dostali ku izbe, kde sme našli imobilnú dôchodkyňu. Tú sme na rukách zniesli na prízemie," dodáva kolega Michal Baninec.

Nasadili životy

Doslova nasadili svoje životy, keď vbehli do priestorov, kde bol oheň a dym. Nemali pritom ani dýchacie prístroje.

"Časť sme zniesli na rukách, časť na vozíčkoch. Veľmi nám v tomto pomohli zamestnanci domova dôchodcov," dodáva Baninec.

"Keď sme vyšli von, mali sme kašeľ, zaslzené oči a boli sme špinaví," dodáva kolega.

Muži v uniformách konali nad rámec svojich povinností, čo ocenila Emília vo svojom liste, ktorý adresovala ich nadriadenému.

Súvisiace články