Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vesmírna agentúra NASA sa pripravuje na historickú misiu
Zdielať na

Vesmírna agentúra NASA sa pripravuje na historickú misiu

VESMÍR / Prvýkrát sa vyberie k asteroidu sonda, ktorá bude nielen okolo neho krúžiť, ale aj odoberie z neho vzorky a dopraví ich späť na Zem.

Šart je naplánovaný na ôsmeho septembra a k asteroidu by mala sonda doletieť v auguste 2018. Volá sa veľmi zaujímavo OSIRIS-Rex. Osiris bol v starom Egypte boh, ktorý vládol mŕtvym v podsvetí. Zároveň je to aj skratka anglického slovného spojenia, ktorá sa dá preložiť Prieskumník pôvodu, spektrálnej interpretácie, identifikácie zdrojov, bezpečnosti a regolitu...v tom je aj ten Rex.

Asteroid Bennu, ku ktorému sonda zamieri, je jediný známy vesmírny objekt, ktorý by mohol ohroziť našu Zem. Každých šesť rokov totiž pretína dráhu našej planéty a vždy sa o chlp priblíži. Výpočty naznačujú, že v roku 2135 by mal preletieť medzi Zemou a Mesiacom, čo zmení jeho dráhu tak, že neskôr v tom storočí by mohol do nás naraziť. Je tam istá pravdepodobnosť, že by sa to mohlo stať. 

Bez paniky

Asteroid Bennu má priemer približne 500 metrov. Narobil by slušnú paseku. Netreba ale prepadať panike, nestane sa to skôr ako v roku 2175 alebo 2196. 

"Aby sme mohli presne predpovedať vývoj jeho dráhy v budúcnosti, musíme poznať nielen jeho vplyv gravitácie, ale aj tepelných síl, ktoré môžu v budúcnosti výrazne zmeniť jeho dráhu. Budeme preto skúmať tepelné vyžarovanie Bennu, aby sme mohli lepšie predpovedať jeho polohu v budúcnosti. Výsledy využijeme aj pri ďalších patenciálne nebezpečných asteroidoch," vysvetľuje Dante Lauretta, vedecký šéf misie. 

To je jedna z jej úloh. Preskúmať ho a zistiť zloženie, aby bolo jasnejšie, či naozaj môže naraziť do Zeme a či sa tomu v budúcnosti bude dať nejako zabrániť. Bennu je však pre vedcov zaujímavý aj preto, lebo obsahuje látky, ktoré by mohli vniesť viac svetla do vzniku života na Zemi.

Motýľ a kvet

To bude vyzerať ako keď motýľ priletí ku kvetu a dlhým sosákom naberá nektár. Sonda pekne vyklopí krídla - solárne panely nahor, aby sa pri priblížení nepoškodili, vysunie ten sosák a dotkne sa ním povrchu. Tie vzorky odoberie takým akoby vysavačom. Bude mať na to asi 5 sekúnd a celkovo tri pokusy. Nasatý prach, zrnká a skalky sa potom uložia do schránky a tá zamieri k Zemi. 

Za zmienku ešte stojí fakt, že celá misia, vrátane rakety potrebnej pre štart, bude stáť len o čosi menej ako miliardu dolárov.

Súvisiace články