Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vysoké Tatry trápi zvýšený počet medveďov, mesto žiada o odstrel
Zdielať na

Vysoké Tatry trápi zvýšený počet medveďov, mesto žiada o odstrel

Zdroj: ISIFA

VYSOKÉ TATRY / Mesto Vysoké Tatry v podhorí rovnomenných slovenských veľhôr naďalej trápi zvýšený výskyť medveďov. Už v apríli preto samospráva vyhlásila mimoriadnu situáciu. Teraz požiadala o odstrel dvadsiatich šeliem, ktoré sa pohybujú v bezprostrednom okolí ľudských obydlí. Ministerstvo životného prostredia povolilo dostrel dvoch.

Mesto Vysoké Tatry sa skladá z častí Štrbské Pleso, Starý Smokovec a Tatranská Lomnica, ktoré sú obľúbené aj ako turistické destinácie. So zvýšeným výskytom medveďov bojuje mesto už dlhší čas.

Tento rok v apríli obyvateľom aj návštevníkom odporučilo, aby sa po zotmení nepohybovali v blízkosti kontajnerov s odpadkami a v priestranstvách mimo obytných budov. 

Odstrel medveďov

Pre neutíchajúce incidenti s medveďmi sa nakoniec samospráva rozhodla požiadať ministerstvo životného prostredia o odstrel dvadsiatich jedincov, ktorí s apohybujú vo vzdialenosti do jedného kilometra od obývaných častí. Rezort nakoniec súlhlasil so zastrelením dvoch zvierat. 

"Ministerstvo je toho názoru, že usmrten ie 20 jedincov medveďa hnedého nerieši komplexne vzniknutú situáciu," uviedla hovorkyňa Petra Stano Maťašovská. Riešenie podľa nej spočíva predovšetkým v zmene prístupu práce s komunálnym odpadom, ktorý medvede do obytných zón láka. 

Kontajnerové medvede

Odstrel medveďov neodporúča ani správa Tatranského národného parku. Riaditeľ Pavol majko uviedol, že problém so šelmami v Tatrách začal už v roku 2010. "Kontajnerové medvede" podľa neho môžu pre turistov i miestnych predstavovať hrozbu. 

Tatranské medvede si vyberaním odpadkov len uľahčujú prácu, potravy je v súčasnosti v prírode odostatok, upozornil Majko. Najradšej podľa neho zvieratá zbierajú zvyšku po sladkostiach a krabice od mlieka, masla a jogurtov, ktoré vylizujú. 

Situáciu by mohlo zlepšiť vybudovanie uzavierateľných boxov na komunálny odpad. Mesto Vysoké Tatry už podalo kžiadosť o dotáciu na ich výstvbu. Podľa hovorkyne ministerstva životného prostredia žiadosť v súčasnosti posudzujú. 

Zdielať na

Súvisiace články