Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Picassov obraz Sediaca žena vydražili za viac ako 43 miliónov libier
Zdielať na

Picassov obraz Sediaca žena vydražili za viac ako 43 miliónov libier

LONDÝN / Obraz španielskeho maliara Pabla Picassa Sediaca žena v Londýne vydražili za 43,2 milióna libier. Podľa aukčnej siene Sotheby ide o najdrahšie umelecké dielo, aké bolo v britskej metropole predané za posledných piatich rokov. Informoval o tom španielsky denník El País.

Obraz Sediaca žena, ktorý naposledy dražili pred 43 rokmi, sa teraz stal aj jedným z doteraz najdrahšie predaných kubistických plátien. Medzi obrazmi tohto výtvarného smeru, za ktoré kupec v aukcii zaplatil rekordnú sumu, dominuje práve Pablo Picasso.

www.pablopicasso.org

Najdrahší obraz

Jeho Alžírske ženy sú aj najdrahším obrazom, aký kedy v aukcii predali. Vlani v máji toto kubistické plátno z roku 1955 vydražili v newyorskej aukčnej sieni Christie za 179,4 milióna dolárov.

Predstavitelia kubizmu, za ktorého zakladateľa je považovaný Picasso s Georgesom Braque, rozkladajú zobrazované objekty na jednoduché geometrické tvary (predovšetkým kocky - latinsky cubus). Pri zrode tohto smeru bol Picassov obraz z roku 1907 Slečny z Avignonu, na ktorom autor zobrazil päť nahých prostitútok z ulice Avinyó v Barcelone.

Guernica

Asi najslávnejším Picassovým dielom je čiernobiele plátno z roku 1937 Guernica, vykresľujú v apokalyptických symboloch hrôzy vojny. Picasso ním reagoval na zničenie rovnomennej baskickej obce bombardovaním za španielskej občianskej vojny.

Druhý najdrahší obraz na svete zmenil majiteľa, rebríček vedie Picasso:

Súvisiace články