Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Francúzski colníci zhabali Picassov obraz v hodnote 25 miliónov eur
Zdielať na

Francúzski colníci zhabali Picassov obraz v hodnote 25 miliónov eur

BRATISLAVA / Francúzski colníci na ostrove Korzika skonfiškovali obraz Pabla Picassa s názvom Hlava mladej ženy. Olejomaľbu našli colníci na nákladnej lodi. Odhadovaná cena diela je 25 miliónov eur.

Korzické úrady vyhlásili, že na pokus prepašovať oceňované dielo z roku 1906 do Švajčiarska ich vopred upozornili. Olejomaľbu zhabali colníci z nákladnej lode kotviacej v korzickom prístave Calvi už v piatok 31. júla.

Kapitán lode policajtom nedokázal predložiť príslušné oprávnenie na prevoz obrazu. Na lodi zároveň našli dokument, potvrdzujúci, že maľba má vysokú kultúrnu hodnotu a nesmie opustiť územie Španielska.

Miliónové dielo

Dielo, ktorého odhadovaná hodnota je 25 miliónov eur, pochádza z takzvaného Picassovho "ružového obdobia" a znázorňuje mladú ženu s dlhými čiernymi vlasmi. Jeho vlastníkom je španielsky bankár Jaime Botin, ktorý sa snažil získať povolenie na vývoz Picassovho diela od roku 2012, píše sa spravodajský web televízie CNN.

Ako sa dielo dostalo do prístavu Calvi, nie je podľa agentúry Reuters zatiaľ známe. Ešte v máji tohto roka však španielsky najvyšší súd zamietol Botinovu žiadosť o vývoz obrazu do Londýna, pričom v rozhodnutí uviedol, že obraz je španielskym národným pokladom.

V newyorskej aukčnej sieni Sotheby's vydražili dielo surrealistického maliara Marka Rothka za 46,5 milióna dolárov. Zarážajúce na tom je to, že ide o dva dvojfarebné obdĺžniky. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy