Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rozruch v Prievidzi, miestnym prekážal priveľký pohlavný úd
Zdielať na

Rozruch v Prievidzi, miestnym prekážal priveľký pohlavný úd

PRIEVIDZA / V Prievidzi vyvolala rozruch socha nahého muža. Mal to byť pútač na vernisáž výstavy v tamojšej galérii. Nahá socha ale miestnych rozhorčila. Okamžite žiadali vedenie mesta, aby muža dali odstrániť. Majiteľ galérie im pod hrozbou pokuty vyhovel.

"Chystáme výstavu Mareka Ormandíka. Úplne prozaický dôvod bol jeho exteriérovú sochu vystaviť vonku," ozrejmuje majiteľ galérie Roman Turcel. Sochu pred galériu postavili ráno, no o pár hodín ju dali preč.

Na mestský úrad totiž prišli sťažnosti od obyvateľov, že muž je nahý a vidno jeho prirodzenie.

"Tie reakcie, ktoré máme od ľudí, hovorili, že táto socha budí verejné pohoršenie a nestotožňujú sa s takouto sochou," uviedol hovorca mestského úradu v Prievidzi Michal Ďureje.

Nechápal to ale majiteľ galérie. "Pre mňa to nie je objekt pohoršenia ako pre tých, ktorí sa sťažovali, ale je to hodnotné umelecké dielo," hovorí Turcel.

Rozhádaní miestni

Prievidžanov socha rozhádala. Jedným sa dielo páčilo, iní boli za jeho odstránenie. "Veľmi ma mrzí, že niektorí ľudia nie sú schopní sa pozerať na umenie ako na umenie," skonštatoval Turcel.

Majiteľovi hrozila za sochu pokuta 33 eur, preto ju radšej schoval.

"Išlo o nepovolený záber verejného priestranstva a na základe toho musela byť odstránená," dodal Vít Zajac z mestskej polície v Prievidzi.

Nahá socha rozhádala Prievidžanov, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy