Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pamätník Biľaka rozdelil spoločnosť, Budaj je zhrozený
Zdielať na

Pamätník Biľaka rozdelil spoločnosť, Budaj je zhrozený

SVIDNÍK / Odhalenie pamätníka komunistického pohlavára Vasiľa Biľaka v jeho rodnej obci Krajná Bystrá (okr. Svidník) spustilo vlnu nevôle. Košickí umelci ho na protest zafarbili. Nejde o prvý prípad, kedy pamätník rozdelil spoločnosť. Na Slovensku neexistuje úrad, ktorý by na formu či charakter pietnych symbolov dozeral.

V Krajnej Bystrej na východe Slovenska je popularita komunistického pohlavára Vasila Biľaka aj po jeho smrti obrovská. V dedine, odkiaľ pochádza mu udelili čestné občianstvo a postavili pamätník. To vzbudilo u mnohých ľudí pobúrenie. Dvaja umelci nový pamätník na protest poliali červenou farbou.

Vasil Biľak nebol nikdy odsúdený. No v Ústave pamäti národa, ktorý skúma zločiny komunizmu sú presvedčení o tom, že jeho rodná obec ho pamätníkom vlastne rehabilitovala. "Je to provokácia aj výsmech do očí politických väzňov, ktorí v minulosti naozaj trpeli," myslí si predseda správnej rady Ústavu Ondrej Krajňák.

Z velebenia niekdajšieho vysokého predstaviteľa komunistického režimu je prekvapený aj tribún nežnej revolúcie Milan Kňažko. "Niekde sa stala chyba. Je to len ďalšie svedectvo o nevyrovnaní sa s komunistickou minulosťou," povedal. "Ak niekto postaví vrahovi sochu, je to trápne a zahanbujúce," nešetrí slovami kritiky ďalší tribún Nežnej revolúcie Ján Budaj.

Kontroverzné pamätníky

Na Slovensku nie je žiaden úrad, ktorý by dozeral na to, komu a aké pietne miesto postavia. "Ministerstvo kultúry zo zákona odsúhlasuje umiestnenie takýchto pamätníkov iba ak by mali byť umiestnené do pamiatkovej zóny," informoval hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Inak je to výhradne v kompetencii samospráv. Sochy tak už niekoľkokrát rozdelili spoločnosť. Napríklad pred štyrmi rokmi sa pri soche Jánosa Estrházyho v Košiciach pobili a pred vyše mesiacom sa v Banskej Bystrici stala obeťou maliara socha partizána. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy