Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Banskej Bystrici prefarbili partizána na ružovo
Zdielať na

V Banskej Bystrici prefarbili partizána na ružovo

BANSKÁ BYSTRICA / V Banskej Bystrici majú ružového partizána. Sochu, ktorá stojí pod Urpínom poškodil neznámy vandal. Použil zriedené farbu na fasády.

Sochu partizána pod Urpínom vytvorili pri príležitosti 20. výročia SNP. Odvtedy stojí na podstavci pri železničnej stanici.

Reštaurátor po obhliadke potvrdil jej trvalé poškodenie, vandal použil neriedenú fasádnu farbu. Socha je v správe mesta, ktoré vyčíslilo predbežné škody.

Veľké škody

"Desať tisíc eur v prípade nepriaznivého počasia, päť v prípade priaznivého," uviedla hovorkyňa mestského úradu Zdenka Sekerešová.

Šéf múzea SNP výtvor vandala nevidel, keďže je v Moskve na pracovnej ceste. No vtipné mu to tiež vôbec nepripadá. "Zafarbenie na ružovo považujem za stupídne. Niektorí ľudia sa tu snažia dehonestovať ľudí, ktorí boli v Slovenskom národnom povstaní," myslí si riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Tank so srdiečkami

Nie je to prvýkrát čo v Banskej Bystrici vyčíňal takzvaný fantóm s ružovou farbou. Pred štyrmi rokmi pomaľoval sovietsky tank v areáli pamätníka SNP, množstvom ružových srdiečok.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy