Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Bratislavskom a Nitrianskom kraji vládne korupcia a klientelizmus, hlásajú bilboardy
Zdielať na

V Bratislavskom a Nitrianskom kraji vládne korupcia a klientelizmus, hlásajú bilboardy

BRATISLAVA/NITRA / V Bratislavskom a Nitrianskom kraji vládne korupcia a klientelizmus. Tvrdia to reklamné plochy rozšírené v okolí dvoch krajských miest. Je za nimi súkromný prepravca. Nahnevalo ho, že nedostal licenciu na plánovanú autobusovú linku. V spore už padli trestné oznámenia. Vyzerá to tak, že kontroverzná linka, aj napriek tomu predsa len bude.

Bilboard je napríklad pri vstupe do Nitry. Spoločnosť v ňom z klientelizmu a korupcie obviňuje nitrianskeho župana a aj primátora.

"Pobúrilo ma, čo vzniklo aj v Nitre. Človeka označujú za kriminálnika, to je silná káva,"
myslí si predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica.  

Reklamné tabule sú rozmiestnené po celom meste, nachádzajú sa vo všetkých častiach.

"Kampaň spoločnosti RegioJet namierená proti Nitrianskemu kraju a mestu Nitra má charakter určitého marketingového a mediálneho výpalníctva, ktorým je pravdepodobne snaha vyvinúť zo strany spoločnosti tlak na orgány verejnej správy v záujme dosiahnutia svojich podnikateľských cieľov a prospechu," píše sa vo vyjadrení primátora Nitry Jozefa Dvonča.

Viní Freša

Tvrdá kampaň žltého prepravcu už niekoľko dní beží aj v Bratislave. Tiež nechýbajú slová ako korupcia či klientelizmus.  Podľa tohto bilboardu je za to zodpovedný Pavol Frešo. Bratislavský župan sa už proti týmto tvrdeniam ohradil. "Pán Jančura veľmi dobre vie, že sme museli postupovať v zmysle zákona o cestnej doprave, podľa ktorého sa vyžaduje pre udelenie licencie súhlas všetkých dotknutých krajov. Preto súčasný postup RegioJetu považujeme za ďalšiu nátlakovú kampaň," vyhlásil.

Linky dostali stop

Celý spor vyvolalo nesúhlasné stanovisko zainteresovaných miest a krajov k novým linkám súkromnej spoločnosti. Konkrétne by malo ísť o 14 spojov denne na linke Bratislava - Nitra - Banská Bystrica. V Nitre tvrdia, že nové spoje nepotrebujú.

"Mesto uvádza, že nemá žiadnu vedomosť o potrebe žiadneho ďalšieho navýšenia autobusových spojov,"
potvrdzuje vedúci odboru Nitrianskeho kraja Juraj Khür .

Nebojí sa

Spor sa vyostruje. Prvé trestné oznámenie padlo. Vyzerá to tak, že padnú aj ďalšie. Majiteľ žltých expresov tvrdí, že z nich vôbec nemá strach. Práve naopak. "Ja sa na to veľmi teším. My máme veľmi dobrý dôkaz. Myslím si, že tam ten vplyv súkromných firiem, ktoré sa snažia ovplyvňovať štátnu správu proste je," hovorí.

Spor dvoch regionálnych celkov a súkromného prepravcu však zrejme vyrieši tretí župan - Marián Kotleba. Podľa majiteľa autobusov mu už prisľúbil podporu. "Zákon hovorí, že žiadate licenciu tam, kde linka začína. Je teda jedno, či linka smeruje Bratislava - Banská Bystrica, alebo Banská Bystrica - Bratislava," dodáva. 

Najčítanejšie správy