Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Život Vasiľa Biľaka (†96): Kráľovský plat, luxus a benefity
Zdielať na

Život Vasiľa Biľaka (†96): Kráľovský plat, luxus a benefity

BRATISLAVA/KRAJNÁ BYSTRÁ / Hovorí sa, že nebohý komunistický funkcionár Vasil Biľak po sebe zanechal pomerne slušný majetok. Jeho presná hodnota sa v súčasnosti vyčísliť nedá, no dá sa odhadnúť. Stačí sa pozrieť na vilu v ktorej posledné roky žil. Ako vplyvný funkcionár zarábal viac ako dobre. A mal aj iné nadštandardné výhody.

Vysoký plat, ktorý zaprel

"Ja som za posledných 30 rokov mal priemerný ročný plat od 120 do 150-tisíc," povedal  pri diskusii s občianskymi aktivistami pred svojim domom komunistický pohlavár. A zdá sa, že Vasil Biľak nebol ďaleko od pravdy. Skúsený historik však pre Televíziu JOJ potvrdil o niečo vyššie Biľakove príjmy.

"Prvý tajomník UV KSS to bol Biľak v roku 1968, mal plat 8 000 + ďalších 8 000 boli nezdanené čiastky na výkon funkcie," upresnil historik PhDr. Stanislav Sikora PhD.

Vila za viac ako milión

To mu stačilo na to, aby zabezpečil nie len seba, ale aj svoju rodinu. Napríklad nehnuteľnosťami. Vila nebohého komunistického pohlavára mala svoju cenu ešte za čias tvrdej totality. Na hodnote jej neubrali ani desaťročia. Momentálne nie je známa presná výmera pozemku a ani vybavenie vily.

Realitná maklérka však jej hodnotu odhadla až na 1 milión 300-tisíc eur.  Môže za to najmä lukratívna lokalita priamo pod Slavínom a Bratislavským hradom. "Táto lokalita je veľmi vyhľadávaná bohatými ľuďmi, ambasádormi, ambasádami, firmami," vysvetľuje predsedkyňa asociácie realitných maklérov Daniela Danihel Rážová.

Biľakova chata na východe

Hovorí sa však o tom, že nehnuteľnosť na tejto adrese nie je jediná, ktorú Vasil Biľak počas života nadobudol. Asi kilometer od rodiska Vasiľa Biľaka, Krajnej Bystrej v okrese Svidník, sa nachádza ďalšia stavba, obrovská chata ukrytá v lese. Dole v dedine jej inak ako Biľakova chata nepovedia.

Písali sa 80. roky. Pani Mária bola ženou v stredných rokoch keď za dedinou v slovensko-poľskom pohraničí vyrástla táto trojpodlažná murovaná chata ku ktorej viedla asfaltová cesta.  Z chaty je už pomaly ruina, ale mramor na zemi v obývačke a vzorované kachličky v kúpeľni svedčia o tom, že to na tú dobu len tak hocaká chata nebola. Priam do oči bijúce sú kachličky v kúpeľni. Vzorované. Presne také aké ste niekedy v obchode len tak nezohnali.

Vymoženosti papalášov

Murovaná trojpodlažná chata Vasiľovi Biľakovi ale nikdy nepatrila. I dnes ju zdobí tabuľka s označením majetok slovenskej republiky. "Ten názov je čisto fabulácia. To je ľudová slovesnosť. Vieme o tom, že sa tam možno dvakrát, trikrát zastavil, ale to je asi tak všetko," ozrejmil hovorca Lesy SR Vlastimil Rezek.

Chata, postavená na Biľakov obraz nebola jediná "vrtocha" funkcionárov komunistického režimu. Pospolitému ľudu sa o vtedajších vymoženostiach ani len nesnívalo. Zatiaľ čo obyčajná rodina si sotva našetrila na bežné ľudové auto, na ktoré si navyše musela počkať v poradovníku, pre komunistických funkcionárov tu boli vždy pripravené luxusné limuzíny.

Vodu kázali, víno pili

"Víno pili a vodu kázali," myslí si Sikora z Historického ústavu SAV, podľa ktorého nepoznali to, čo obyčajný pracujúci ľud. Nedostatok tovaru, cestovanie. Aj o ich zdravie sa starali na špičkových klinikách.

"Radi chodievali na inšpekcie na JRD, lebo tam dostávali fantastické benefity potravinárske, ktoré boli špičkové. Radi chodili do závodov, kde sa niečo exkluzívne vyrábalo, tam dostávali všetko zadarmo," dodal historik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy