Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTOGALÉRIA. Hlina pristavil pred vilu Biľaka tank zo sovietskej éry
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Hlina pristavil pred vilu Biľaka tank zo sovietskej éry

Do okien vily na Timravinej ulici v Bratislave, ktorú obýva niekdajší vysoký predstaviteľ komunistického režimu Vasiľ Biľak, svoju hlaveň namieril tank T-72 zo sovietskej éry. Tank zohnal a pred vilu dopravil poslanec parlamentu Alojz Hlina (OĽaNO), ktorý tak chcel bývalému komunistickému pohlavárovi pripomenúť 21. august 1968.

Odozva žiadna, no doma bol

"Je to symbolická pripomienka toho, čo sa stalo. Nech súdruh Biľak vie, aké je to ráno otvoriť okno a pozerať do hlavne tanku," ozýval sa Hlinov hlas z reproduktorov. "Predpokladám, že žiadal o pridelenie bytu medzi robotníkov v paneláku, no zákerní kontrarevolucionári mu pridelili vilu pod hradom," dodal. Z veľkej vily však žiadna odozva neprišla.

"Údajne je doma," povedal poslanec o dnes už 95-ročnom Biľakovi, ktorému chcel dopriať tento zážitok, aby "neodišiel ochudobnený". Kde Hlina tank vzal, nechcel prezradiť. Údajne ho má od človeka, ktorému nevadilo, na čo bude použitý. Vasiľ Biľak bol popredným komunistickým politikom, pôsobil vo vrcholných funkciách v Komunistickej strane Československa aj v Komunistickej strane Slovenska.

Signatár pozývacieho listu

Počas Pražskej jari bol 1. tajomníkom ÚV KSS, patril k vedúcim predstaviteľom konzervatívnych síl v KSČ, podporoval sovietsku intervenciu. Podľa historikov je Biľak jedným zo signatárov tzv. pozývacieho listu, na základe ktorého vstúpili vojská Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968 do Československa. Biľak za pozývací list nebol nikdy odsúdený ani potrestaný.

V januári 2011 Špeciálna prokuratúra zastavila trestné stíhanie, odôvodnila to tým, že nie je možné zohnať dôležitých svedkov z Českej republiky. Biľak je posledným žijúcim predstaviteľom bývalého komunistického režimu, ktorý sa pod list podpísal. Okrem Biľakovho mena sa na liste nachádza aj podpis Aloisa Indru, Drahomíra Koldera, Antonína Kapeka a Oldřicha Švestku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy