Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kempovanie v osadách rozhádalo Hlinu a Matoviča
Zdielať na

Kempovanie v osadách rozhádalo Hlinu a Matoviča

Zrušiť príspevok pri narodení dieťaťa a redefinovať podporu štátu v rodinnej politike na finančnú pomoc pre maximálne tri deti považuje poslanec za OĽaNO Alojz Hlina za kľúčové návrhy na riešenie rómskej problematiky.

"Ak to bude takto pokračovať, celý sociálny systém sa zrúti. Kľúčovým momentom je nájsť spravodlivosť," povedal na brífingu Hlina. Podľa neho každý, kto si neuvedomuje, že podpora štátu by sa mala končiť pri dvoch alebo troch deťoch, je ignorant. Príspevok pri narodení dieťaťa v podobe, v akej ho prijala prvá vláda Roberta Fica, označil poslanec za obyčajných ľudí za diabolské peniaze, ktoré spôsobujú utrpenie detí.

Hlina: Deti sa rodia do stoky

"Deti sa rodia do stoky a končia v stoke. Žijú absolútne nedôstojný život. Zrušenie príspevku pri narodení dieťaťa je nevyhnutné, pretože v niektorých komunitách sa maternica stala výrobným prostriedkom," konštatoval. Hlina počká do septembra, ako sa k rómskemu problému postaví vláda, ak nepríde s návrhmi riešiacimi podstatu problému, v septembri poslanec za OĽaNO oboznámi premiéra s právnym podaním na medzinárodný súd, ktorého obsah zatiaľ nekonkretizoval.

Rozchádzajú sa v riešeniach problému

Zistenia, ku ktorým dospeli počas Tour de Roma, predstavili dnes aj Hlinovi stranícki kolegovia Igor Matovič a Peter Pollák. Podľa ich slov sa s Hlinom zhodli v zisteniach a pomenovaniach, ale rozchádzajú sa v riešeniach problému. Matovič s Pollákom sa s Hlinovými riešeniami nestotožňujú.

Matovič chce hľadať podporu v Smere

Matovič s Pollákom okrem iného za päť dní v rómskych osadách zistili, že nepodchytením výchovy detí zostávajú neskôr závislé od sociálneho systému, že rodičovský príspevok pri narodení dieťaťa nezodpovední rodičia nepoužijú na pokrytie potrieb dieťaťa, respektíve že systém motivuje deti po ukončení školskej dochádzky poberať sociálne dávky. Matovič chce na základe zistení predstaviť komplex riešení, podporu pre nich chce hľadať u politikov Smeru-SD.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy