Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Putin ako rímsky cisár. Je to vďaka za anexiu Krymu, tvrdí kozácky ataman
Zdielať na

Putin ako rímsky cisár. Je to vďaka za anexiu Krymu, tvrdí kozácky ataman

MOSKVA / Ruský prezident Vladimír Putin sa vo svojej vlasti dočkal pomníku, ktorý ho zvečňuje v štýle cisára antického Rímu. Putinovo poprsie odhalili v osade pri dedine Agalakovo, asi dvadsať kilometrov od Petrohradu, miestni kozáci. Vraj ako vďaku za pripojenie Krymu k Rusku.

Putinovu hruď na pomníku, zahalenú v tóge, krášli medaila s ruským znakom. Autor chcel ovenčiť hlavu ruského vodcu vavrínovým vencom, ale nakoniec si to rozmyslel. Vraj by Putin vyzeral príliš rímsky.

"Tento pomník je symbol našej ruskej demokracie," uviedol ataman kozáckeho spolku Irbis Andrej Poljakov.

Dvojnásobná veľkosť

Plastový pomník je umiestnený na atamanovom súkromnom pozemku a tak nebol potrebný úradný súhlas. Kozáci vraj majú podľa médií v úmysle nechať zhotoviť Putina v dvojnásobnej veľkosti a bronze. Akonáhle na to budú mať financie.

Okrem toho vedľa Putina majú podľa serveru lenta.ru stáť ešte ďalšie dva pomníky. Petrohradského kozáka Dmitrija Sizikova, ktorý padol na východnej Ukrajine a kozáckeho atamana, cárskeho generála Pjotra Krasnova. Ten bol obesený v Moskve v roku 1947 za kolaboráciu s nacistami.

Putin už pred rokmi dal najavo, že si nepraje, aby po ňom pomenovali ulice či sa stavali sochy. Jeho hovorca Dmitrij Peskov sa niekoľkokrát dištancoval od "kultu osobnosti", ktorý vraj nikdy nevychádza od samotného šéfa. Pramení ale z jeho osobnej popularity v Moskve.

Putinova socha je prejavom vďaky za anexiu Krymu:

SITA

Pred rokmi Putina stvárnil sochár Zurab Cereteli v podobe bronzového džudistu. Sochu pomenoval "V zdravom tele zdravý duch", ale mnohí ju nenazvú inak ako "Putinov pomník v Moskve."

V roku 2004 bol v Pskove odhalený sádrový pomník Putina pred budovou miestnej detskej nemocnice. Nevydržal tam ani do druhého dňa a už v nočných hodinách bol demontovaný. Chýbalo vraj povolenie úradov.

Čokoládový Putin

Putin priťahuje umelcov už roky. Obrazy, koberce, taniere, matriošky a ďalšie suveníry s Putinovou tvárou sú žiadaným artiklom a idú na odbyt. Výnimkou bol len pokus o masovú distribúciu liatinovej busty prezidenta, ktorú vyrobil strojárenský závod v Čeljabinskej oblasti.

Mala sa predávať v obchodoch za 3 000 rublov (približne 52 eur), predávala sa zle. Podstatne vyšší záujem bol o čokoládového Putina, ktorý sa predávala v luxusnej moskovskej cukrárni za približne 675 eur. Hoci zarámovaný portrét z rôznych druhov čokolád, bol pomerne drahý, na pultoch sa veľmi neohrial.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy