Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Putinovi motorkári položili veniec na Slavíne
Zdielať na

Putinovi motorkári položili veniec na Slavíne

BRATISLAVA / Medzi motorkármi, ktorí si v sobotu v Bratislave prišli na Slavín uctiť pamiatku vojakov Červenej armády, dominovali Česi a Slováci. V skupine motorkárov sa nachádzalo len niekoľko po rusky hovoriacich jedincov a ruské evidenčné značky malo len zopár motocyklov.

Kolóna v počte približne 90 motorkárov sa po 13:00 začala od českej hranice presúvať smerom na Bratislavu. Sprevádzalo ju pritom auto s poznávacou značkou diplomatického zboru.

Motorkári na Slavíne položili na počesť padlých vojakov pamätné vence pričom celá udalosť sa obišla bez komplikácii. Na podujatie sa na mieste prišli pozrieť aj Bratislavčania, pričom niektorí kolónu vítali.

Treptovský park

Jazdou z Moskvy do Berlína si ruskí motorkári z klubu Noční vlci chceli pripomenúť porážku nacistického Nemecka v roku 1945. Pôvodne plánovali prejazd Bieloruskom, Poľskom, Slovenskom, Rakúskom a Českou republikou a doraziť do hlavného mesta Nemecka mali 9. mája.

Ich cieľom má byť Treptovský park, kde sa nachádza pamätník Červenej armády. Pri vstupe na územie Európskej únie mali však na hranici Poľska a Bieloruska problémy, keďže poľské orgány ich nechceli vpustiť na svoje územie. Poľská premiérka Ewa Kopaczová už predtým celé podujatie označila za provokáciu.

Noční vlci

Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny.

Jeho členovia sa tiež hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.

Pozrite si reportáž redaktorov Táni Slivkovej a Antona Adamčíka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy