Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Putinovi motorkári oznámili, že sú v EÚ a mieria do Bratislavy
Zdielať na

Putinovi motorkári oznámili, že sú v EÚ a mieria do Bratislavy

MOSKVA, BUDAPEŠŤ / Ruskí motorkári z kolóny Nočných vlkov sú vraj v Česku - Ostrave v spolupráci s ruským konzulátom údajne pripravujú akciu v rámci osláv 70. výročia oslobodenia mesta. Rozhlasovej stanici Govorit Moskva to povedal organizátor kolóny Andrej Bobrovskij.

"Časť našich účastníkov je v Ostrave, pretože tam s (ruským) konzulátom plánujeme akciu na počesť 70. výročia oslobodenia mesta," povedal Bobrovskij ruskému rozhlasu. Kolóna podľa neho pokračuje po naplánovanej trase, z Ostravy vraj zamieria do Bratislavy a Viedne.

Cesta, ktorá má viesť cez Česko, Slovensko a Rakúsko do Nemecka, vyvoláva v krajinách Európskej únie obavy a odpor. Ruskí motorkári, ktorých vodca Alexander Zaldostanov je na americkom sankčnom zozname, sú často označovaní za nacionalistov a násilníkov, ktorí sa spoliehajú na otvorene deklarovanú podporu od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Neozvali sa ani konzulovi

Ostrava výročie oslobodenia oslavuje vo štvrtok za účasti premiéra Bohuslava Sobotku. Hovorca opavskej radnice Roman Konečný povedal, že v stredu dostal informáciu o prejazde dvoch údajných "vlkov" opavským regiónom. Namierené podľa správ na Facebooku mali na ostravské oslavy k pamätníku v Hrabyni. "Polícia momentálne nemá informácie, že by boli na území Českej republiky," povedal vo štvrtok okolo 12:30 hovorca policajného prezídia Jozef Bocán.

O prítomnosti ruských motorkárov v Ostrave nemá informácie ani tamojší ruský honorárny konzul Aleš Zedník. "Nikto sa mi neozval," dodal Zedník.



Podľa serveru NewsWeek sa časti motorkárskej kolóny ruských Nočných vlkov podarilo preniknúť do Európskej únie cez Maďarsko. Sformovať kolónu chcú v Bratislave, a potom majú zamieriť na plánovanú trasu až do Berlína, kam chcúí doraziť 9. mája. Slovensko prípadnému vjazdu motorkárov na svoje územie brániť nebude.

"Naši motorkári oficiálne vošli do Európskej únie, bez toho, aby porušili zákon,"
povedal ruskému serveru motorkár Alexej Galickij, ktorý je údajne v Budapešti. "Zhromaždíme sa v Bratislave, odkiaľ budeme v ceste pokračovať po naplánovanej trase," prehlásil.

Trasa Nočných vlkov z Bratislavy do Berlína má viesť cez Viedeň, Mníchov a Prahu, píše server NewsWeek.

Ruských motorkárov na poľskej hranici otočili, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy