Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Americký minister zahraničných vecí Kerry sa v Soči stretol s Putinom
Zdielať na

Americký minister zahraničných vecí Kerry sa v Soči stretol s Putinom

SOČI / Po dvoch rokoch priletel na návštevu Ruska americký minister zahraničných vecí John Kerry. S ruským ministrom Sergejom Lavrovom jednali v Soči o americko-ruských vzťahoch. Tie sú fakticky zmrazené v dôsledku ruského zapájania sa do konfliktu na Ukrajine. Kremeľ po určitom váhaní potvrdil aj stretnutie Kerryho s Putinom.

Jednania ministrov zahraničných vecí Ruska a USA Sergeja Lavrova a Johna Kerryho v Soči skončilo. Podľa Lavrova bolo vynikajúce. Šéfa americkej diplomacie, ktorý do Ruska prišiel po dvoch rokoch, bezprostredne po jednaní prijal v prítomnosti Lavrova prezident Vladimír Putin.

Štyri hodiny

Ministri sa stretli v hoteli Rodina a diskutovali viac ako 1,5 hodiny. Debata pokračovala pracovným obedom. Hovorili spolu štyri hodiny. Pri odchode z jednania Lavrov na otázku novinárov ohľadne priebehu schôdzky odpovedal jedným slovom "výborne".

Rokovanie ministrov trvalo štyri hodiny:

SITA



Kerry mal s Lavrovom v Soči jednať najmä o americko-ruských vzťahoch, fakticky zmrazených v dôsledku ruského miešania sa na sporov na Ukrajine, ale aj o vojne v Sýrii či iránskom jadrovom programe.

Dobré vzťahy

Podľa Lavrovho námestníka Sergeja Rjabkova mali dostatok času systematicky a v dostatočnej hĺbke prebrať bod po bode celú komplikovanú medzinárodnú situáciu, ktorá sa nezlepšuje.

Kerry je s Lavrovom napriek napätým rusko-americkým vzťahom v častom telefonickom kontakte. Podľa ruských novinárov ich spájajú vzájomné sympatie.V Rusku bol americký minister naposledy v máji 2013.

Minister zahraničných vecí John Kerry priletel do Soči, pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy