Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Moskva ukázala vojenskú silu, vojnové výročie oslavovala celá krajina
Zdielať na

Moskva ukázala vojenskú silu, vojnové výročie oslavovala celá krajina

MOSKVA / V Moskve sa začala grandiózna vojenská prehliadka, ktorá je vyvrcholením osláv 70. výročia víťazstva sovietskej armády nad nacistickým Nemeckom. Pri najväčšom armádnom defilé v ruských dejinách pochoduje na Červenom námestí pred bránami Kremľa 16 tisíc ruských vojakov s historickou i tou najmodernejšou výzbrojou.

Prehliadky sa zúčastnil aj vrchný veliteľ ruskej armády, prezident Vladimir Putin. Väčšina pozvaných zahraničných hostí ale účasť pre ruskú politiku voči Ukrajine odmietla.

Fico, Zeman, Pan Ki-mun

Na tribúne chýbal slovenský premiér Robert Fico i český prezident Miloš Zeman.

Tí v čase prehliadky rokovali v Kremli o hospodárskej spolupráci oboch krajín.

Najváženejšími Putinovými hosťami na tribúne tak boli generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a prezidenti Číny, Indie či Kuby. 

Putinov prejav začal najväčšiu vojenskú prehliadku v moderných ruských dejinách, ktorú Kremeľ usporiadal.

Ruská hlava štátu v prejave poďakovala sovietskym veteránom za ich vojnové úsilie, ktoré pred 70 rokmi vyvrcholilo dobytím Berlína.

"Znovu si uvedomujeme veľkosť víťazstva nad nacizmom. Bol to sovietsky ľud, kto rozhodol o konečnom výsledku vojny," povedal Putin.

Poďakoval zároveň západným vojnovým spojencom za ich príspevok k víťazstvu.

Veľkolepá vojenská prehliadka v Moskve:

"Našou spoločnou úlohou sa musí stať vypracovanie systému rovnoprávnej bezpečnosti všetkých štátov, ktoré môžu v súčasnosti čeliť hrozbám vybudovaným na regionálnom a globálnom základe mimo vojenských blokov," dodal.

Vojenské prehliadky sa uskutočnili prakticky vo všetkých väčších mestách Ruska. Oslavy sprevádzali slávnostné delové salvy, ohňostroje a ľudové veselice.

Minúta ticha

Minútou ticha si vojnové obete pripomenuli nielen účastníci vojenskej prehliadky na Červenom námestí, ale večer na signál celoštátnej televízie aj všetci ruskí občania.

Víťazstvo vo veľkej vlasteneckej vojne, čo je ruské označenie pre najväčší svetový vojnový konflikt, sa v Rusku oslavuje o deň neskôr než v celej Európe.

Takto s Ruskom oslavuje Krym:

Dôvodom je časový posun, pretože bezpodmienečná kapitulácia wehrmachtu bola v Nemecku podpísaná neskoro večer 8. mája stredoeurópskeho času, kedy už v Moskve bolo po polnoci.

Prípravy na grandiózne oslavy sú v plnom prúde, pozrite si reportáž priamo z Moskvy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy