Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico: 70. výročie ukončenia vojny bolo spolitizované
Zdielať na

Fico: 70. výročie ukončenia vojny bolo spolitizované

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Z tohtoročného 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Európe sa stala politická téma. Vyhlásil to premiér Robert Fico pri príležitosti osláv víťazstva nad fašizmom.

Podľa slovenského prezidenta Andreja Kisku výročie konca vojny je príležitosťou k tomu, aby si ľudia zapálením sviečky pripomenuli všetkých vojakov, ktorí bojovali proti fašizmu.

Politická téma

"Pripadá mi zvláštne a nedôstojné, že sa z témy 70. výročia konca druhej svetovej vojny stala politická téma. Nezosmiešňujem účelovo minulosť a súčasnosť, nevytvárajme nezmyselné konštrukcie, pretože jednoducho nemôžu obstáť vo svetle historických faktov," povedal Fico v Liptovskom Mikuláši na oslavách.

Nikto na svete nemôže podľa Fica spochybniť skutočnosť, že najväčší podiel na páde fašizmu a na víťazstve vo vojne mala Červená armáda a národy Sovietskeho zväzu.

"Uvítal som iniciatívu pána prezidenta, aby sme zapálil na každom hrobe padlého vojaka jednu sviečku," uviedol Fico.

"Ja ale považujem za správne, aby sme položili kyticu aj tam, kde obete boli najväčšie. Na hrob neznámeho vojaka v Moskve. V mene celej Slovenskej republiky to aj urobím," dodal Fico.

Bojkot osláv v Moskve

Moskovské oslavy konca vojny sa rozhodli bojkotovať mnohí štátnici západných krajín. A to najmä pre podiel Ruska na kríze na východe Ukrajiny. Okrem Roberta Fica sa do Moskvy chystá aj Miloš Zeman.

Fico podľa pozorovateľov zastáva vrúcnejší postoj voči Rusku, keď v minulosti kritizoval vzájomné sankcie, ktoré na seba uvalili EÚ a Rusko v reakcii na konflikt na Ukrajine.

Premiér Robert Fico pred Liptovským Mikulášom navštívil aj poľský Gdansk. Krátko pred polnocou sa ozvala delostrelecká streľba nad mestom. Salvami si ukončenie vojny pripomenuli v Poľsku. Na mieste bola reportérka katarína Kleknerová:

Na oslavách na vojenskom cintoríne Háj – Nicovô sa stretli viacerí štátnici:

SITA

Andrej Kiska už dávnejšie oznámil, že do Moskvy na oslavy nepôjde. Namiesto toho si naplánoval návštevu niekoľkých vojenských cintorínov na Slovensku.

"Prišli sme sem preto, aby sme si pripomenuli všetkých, ktorí statočne bojovali na frontoch, ktorí nesmierne trpeli, pomáhali, zahynuli ako obete tejto vojny. Nesmieme dopustiť, aby sa zabudlo na korene zla, ktoré viedli v vojne," uviedol na spomienke Andrej Kiska.

Vojenský cintorín Háj – Nicovô je miestom posledného odpočinku 1386 vojakov – príslušníkov 1. československého armádneho zboru, ktorí padli v bojoch o Liptovský Mikuláš v roku 1945. Hrobov však bolo pôvodne vykopaných 1415.

Prázdne ostali hroby v prvej rade označené číslami 1 až 45, do ktorých sa mali uložiť pozostatky bojovníkov, ktoré sa objavia dodatočne v oblasti Liptova.

Do Liptovského Mikuláša zavítali tisíce ľudí, aby vzdali úctu hrdinom, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy