Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Moskva potvrdila pri zostrelení MH17 použitie Buku, vinu ale pripisuje Kyjevu
Zdielať na

Moskva potvrdila pri zostrelení MH17 použitie Buku, vinu ale pripisuje Kyjevu

MOSKVA/KYJEV / Ruskí experti zostavili správu o minuloročnej havárii malajzijského boeingu nad Donbasom, podľa ktorej bolo lietadlo zostrelené raketou Buk vypálenou z územia kontrolovaného ukrajinskou armádou. Dokument, údajne prísne tajný, zverejnil ruský opozičný denník Nová gazeta a Kyjev ho vzápätí označil za falzifikát Moskvy. V troskách lietadla zahynulo 298 ľudí, väčšinou Holanďanov.

Adresátmi ruskej analýzy sa majú stať holandskí vyšetrovatelia, ktorí príčiny tragickej udalosti skúmajú. Členmi ruského expertného tímu boli údajne zbrojní odborníci vrátane konštruktérov rakiet zem-vzduch Buk-M1. Práve táto zbraň podľa ukrajinských a západných odborníkov pád malajzijského lietadla spôsobila.

Rusko doteraz popieralo

Rusko doteraz takúto verziu udalosti odmietalo a tvrdilo, že stroj vlani v júli mohla zasiahnuť raketa vypálená z ukrajinského bojového lietadla, ktoré vraj v kritickej dobe v oblasti operovalo. Údajné dôkazy, ktorými Moskva svoje tvrdenia dokladala, označili západní odborníci za pochybné.

V dokumente zverejnenom v Novej gazete, ak je pravdivý, ruská strana prvýkrát pripúšťa, že katastrofu skutočne spôsobila raketa Buk. Kým podľa ukrajinských a západných zdrojov mala byť osudná strela vypálená z povstaleckej zóny, Moskva za miesto odpálenia označuje oblasť južne od obce Zaroščenske, ktorá leží asi 60 kilometrov východne od Donecka a 30 kilometrov juhozápadne od obce Hrabove.

SITA

Práve v okolí tejto dediny sa stroj zrútil. Vlani v júli mala podľa ruskej analýzy  túto oblasť pod kontrolou ukrajinská armáda.

Ruský dokument

Ruský dokument uvádza, že podľa snímkov z vesmíru sa pri Zaroščensku v osudnej chvíli skutočne nachádzalo ukrajinské samohybné odpaľovacie zariadenie Buk.

Za úplne vylúčenú považuje ruská analýza možnosť, že by malajzijské lietadlo zasiahla raketa Buk odpálená z okolia mesta Snižne, ktoré ovládajú povstalci. Takýto výklad sa opakovane objavoval v informáciách ukrajinských a západných médií.

SITA

Kyjev popiera, že by družicové snímky dokazujúce prítomnosť rakiet Buk pri Zaroščensku boli pravdivé a označuje ich za falzifikáty.

"Takzvané dôkazy nesú viaceré príznaky manipulácie a retuše. Časť týchto snímkov bola okrem toho zhotovená dlho pred pádaom malajzijského boeingu," citovala agentúra Unian predstaviteľa ukrajinskej kontrarozviedky SBU Vitalija Najdu.

Svedok opísal pád lietadla. Telá vraj padali z neba ako handry, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy