Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vyšetrovanie potvrdzuje možné zostrelenie lietadla nad Ukrajinou
Zdielať na

Vyšetrovanie potvrdzuje možné zostrelenie lietadla nad Ukrajinou

AMSTERDAM / Malajzijské lietadlo, ktoré sa v júli zrútilo nad východnou Ukrajinou, s "najväčšou pravdepodobnosťou" zostrelili, vyhlásil šéf holandskej prokuratúry Fred Wasterbeke, ktorý dohliada na vyšetrovanie katastrofy. V utorok zverejnilo Holandsko predbežnú správu o vyšetrovaní, v ktorej ako príčinu pádu uvádza zasiahnutie lietadla "množstvom vonkajších objektov s vysokou energiou". Nehodu neprežil nik z dvestoosemdesiatdeväť pasažierov.

Vyšetrovanie má momentálne "najväčšiu pozornosť", tvrdí Westerbeke. Boeing sa zrútil nad územím, ktoré kontrolujú proruskí rebeli. Tí sa spolu s Kyjevom vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za pád lietadla.

Holandský bezpečnostný úrad OVV, ktorý tragédiu vyšetruje, v predbežnej správe priamo neuvádza, že Boeing 777 zostrelila protilietadlová raketa odpálená zo zeme, ale ich zistenia tento záver naznačujú. Výsledky podrobnejšieho skúmania majú byť pripravené do najbližšej jari.

Americká verzia

Americké tajné služby nemajú žiadne dôkazy o priamom zapojení Ruska do štvrtkového pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny.

Najpravdepodobnejšia je podľa nich teória, že lietadlo zostrelili proruskí povstalci omylom, píše News.com.au.

Čierny rok

Tento rok je pre Malaysia Airlines neslávny. Najprv v marci zmizlo lietadlo s 239 pasažiermi bez stopy, neskôr v júli zostrelili ďalší stroj s takmer 300 ľuďmi na palube nad Ukrajinou. Neskôr čelila spoločnosť obvineniu zo sexuálneho obťažovania a nakoniec Malaysia Airlines začali húfne opúšťať zamestnanci

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy