Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Austrália si najala súkromnú firmu, prehľadá dno oceánu
Zdielať na

Austrália si najala súkromnú firmu, prehľadá dno oceánu

PERTH / Austrálske úrady si najali holandskú spoločnosť, aby prečesala dno Indického oceánu a pomohla pri pátraní strateného malajzijského boeingu. Ponorka sa má dostať až do hĺbky šiestich kilometrov. Informáciu priniesol britský The Daily Mail.

Fugro Survey, ktorá sa špecializuje na skúmanie morského dna, je prvou súkromnou spoločnosťou najatou na túto operáciu. Jej ďalšia fáza má zahrnúť oblasť Indického oceánu o ploche viac ako 60 tisíc kilometrov štvorcových. Plavilo firmy je vybavené špeciálnym sonárom a na tri mesiace sa pripojí k plavidlu čínskeho námorníctva.

Zatiaľ nie je jasné, kto zaplatí výdavky spojené s pátraním strateného letu MH370. "Stále rokujeme s Malajziou," uviedol šéf austrálskeho koordinačného strediak Angus Houston.

Austrália doteraz investovala 90 miliónov dolárov. Skutočné náklady závisia na tom, ako rýchlo sa podarí objaviť vrak, píše britský The Daily Mail.

Žiadne trosky

"Predpokladáme, že lietadlo spadlo do vôd, za ktoré sme zodpovední. Nevyhýbame sa našej zodpovednosti," povedal minister financií Joe Hockey.

Vedci analyzujú zvuk, ktorý má patriť zmiznutému lietadlu:

Úrady zostávajú presvedčené, že nakoniec lietadlo objavia a to aj napriek tomu, že sa doposiaľ nepodarilo nájsť žiadne trosky. Houston vychádza z predpokladaného smeru, ktorý vyšetrovatelia vypočítali na základe kontaktov lietadla s družicami.

Nevzdávajú sa

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines odštartovalo 8. marca z Kuala Lumpur a smerovalo do Pekingu. Na palube bolo 239 ľudí vrátane posádky. Dve tretiny z nich tvorili Číňania. Predpokladá sa, že sa boeing zrútil do južnej časti Indického oceánu, ale rozsiahle pátranie, do ktorého sa zapojilo niekoľko krajín, po ňom nenašlo ani stopu.

Malajzia spoločne s Austráliou prisľúbili, že pátranie bude pokračovať dovtedy, kým sa najväčšia letecká záhada nevyrieši.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy