Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rodiaca figurína. Na Slovensku máme pôrodný simulátor menom Victoria
Zdielať na

Rodiaca figurína. Na Slovensku máme pôrodný simulátor menom Victoria

BRATISLAVA / Na Slovensku máme unikátny pôrodný simulátor Victoria. V celej Európe sú len dve takéto figuríny, u nás je jedna z nich. Pomôcť má najmä mladým medikom, aby sa pripravili na rôzne situácie, ktoré pri pôrode môžu nastať a navyše, aby sa naučili komunikovať s budúcou matkou.

Budúci lekári si na figuríne môžu vyskúšať všetky situácie, ktoré zažijú na pôrodnej sále.

"Od samotného prijatia rodičky vrátane sledovania pôrodu, až po samotný pôrod," dodáva odborná asistentka lekárskej fakulty v Bratislave Zuzana Nižňanská.

Simulácia rôznych situácií

Pôrod sa neraz skomplikuje. Dieťa sa na svet môže pýtať zadočkom, prípadne žena môže mať problémy s kontrakciami maternice. Práce nácvik na simulátore môže zabrániť fatálnym následkom.

"Dokážeme na ňom nasimulovať aj niektoré život ohrozujúce stavy," dopĺňa Nižňanská.

Figuríne ho lekári vedia nastaviť pomocou tabletu. Vďaka nemu dokonca dýcha, má pulz aj tep srdca. "Inštruktor alebo učiteľ sa vie napojiť cez vysielačku a vlastne komunikuje so študentom cez mikrofón, ktorý je zabudovaný v simulátore," vysvetlil prednosta Ústavu simulátora a virtuálneho vzdelávania Univerzity Komenského v Bratislave Pavol Vitovič.

Realistický pôrod

Vďaka materiálom, z ktorých je figurína vyrobená a tekutinám použitých pri simulácii, je pôrod veľmi realistický.

Medici sa vďaka simulátoru učia aj to, ako sa správať k budúcej mamičke. "Nevystačíme si s normálnym slušným správaním, ale treba sa naučiť komunikovať s človekom, ktorý sa dostáva do krízovej situácie," ozrejmila Nižňanská.

"Základom je zachovať pokoj, rozvahu, upokojovať ženu a volať odbornú pomoc," uzatvára odborná asistentka.

Na Slovensku máme simulátor pôrodu, pozrite si reportáž: