Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zbavte sa pri šoférovaní základných chýb, ušetríte až tisíce eur
Zdielať na

Zbavte sa pri šoférovaní základných chýb, ušetríte až tisíce eur

BRATISLAVA / Drobné chyby za volantom môžu spôsobiť veľké problémy. Správne zaobchádzanie so spojkou či rýchlostnou pákou dokáže vodičom ušetriť stovky až tisíce eur.

Spojka je celkom ľahká a nevinne vyzerajúca súčiastka, bez ktorej sa auto nepohne. Pokiaľ ju budete zle ovládať, môžete ju zničiť už po niekoľkých tisíckach kilometrov.

Pritom bežná životnosť spojky, pri dobrom zaobchádzaní je sto tisíc kilometrov. Nájdu sa aj vodiči, ktorí spojku menia až po dvestotisíc kilometroch. Tak ušetria na servise stovky až tisíce eur.

"Prvý bod pri manuálnej prevodovke je, že zabúdame nohy - hlavne ľavú na spojkovom pedály. Noha patrí vedľa spojky. Je tam aj miesto vyhradené pre ľavú nohu," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Stačí málo

Aj keď spojku nestláčate, no nohu máte pred pedálom, aj tak jej škodíte. Stačí menší tlak, či otrasy na ceste a spojku zbytočne brúsite.   

"Aj keď máte pocit, že ju máte opretú, tak cez ten pedál, cez ten prevod je tam tlak. Celé to obloženie jemnúčko šúcha, jemnúčko to brúsi, brúsi, brúsi a už to môže skončiť zle," vysvetľuje Palesch.

Ako brzdiť

Druhým veľkým zlozvykom vodičov je státie na spojke so zaradenou rýchlosťou počas čakania na zelenú.

"Keď chcem ušetriť trošku aj brzdové platničky a celý brzdový systém, aj prevodovku, samozrejme využívame silu motora, takže dobrzďujeme si motorom, keď vchádzame do križovatky, keď je červená. Samozrejme čakáme na zelenú s vyradenou rýchlosťou a stojíme na brzde,"
pokračuje Palesch.

Nestojíme na spojke, lebo tá opäť dostáva zabrať a dochádza k zbytočnému treniu, opotrebovaniu spojkového obloženia. Podobne, ako keď si počas jazdy opierate ruku o rýchlostnú páku. Ruka na nej má byť len počas preraďovania.

"Tá kulisa má svoju vôľu, ale tak isto aj ona dostáva zabrať - takže, keď som vo vozidle, ktoré má manuálnu prevodovku - ruky mám na volante," zdôrazňuje odborník.

Nie len preto, že je to bezpečnejšie, ale aj preto, že vám auto bude dlhšie slúžiť bezchybne. Výmena spojky totiž stojí okolo 300 až 400 eur.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články