Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zábavný park SeaWorld končí s predstaveniami cvičených kosatiek
Zdielať na

Zábavný park SeaWorld končí s predstaveniami cvičených kosatiek

FLORIDA / Vedenie floridského zábavného parku SeaWorld prekvapilo oznámením, že končí s chovom kosatiek v zajatí a mení program svojich predstavení. V nich doteraz kosatky vyskakovali na príkaz z bazénov a striekali vodu po divákoch. SeaWorld nasleduje kolegov v bradži, ktorá sa stáva programov, v ktorých hlavnou atrakciou boli zvieratá v zajatí, napísala agentúra AP.

Šéf zábavnej sekcie SeaWorld Joel Manby povedal, že jeho podnik mení politiku voči tomuto "veľkolepému zvieraťu" na základe tlaku spoločnosti. "Nemalo cenu s tým bojovať, musíme sa pohnúť tam, kam mieri spoločnosť," povedal.

SeaWorld chová 29 kosatiek, ktoré zostanú naďalej žiť v zajatí, ale v prirodzenejšom prostredí. Kytovce sú staré od jedného do 51 rokov a mnného čakajú ešte desaťročia života.

Odliv návštevníkov

Park zápasil s odlivom návštevníkov od roku 2013, kedy sa premietal kritický dokument Blackfish. Podnik prišiel o sponzorov a pred jeho bránami začali prostestovať ochrancovia zvierat.

SeaWorld sa snažil zachrániť svoju reputáciu, keď v roku 2014 ohlásil zásadné zmeny svojej prevádzky. Patrilo k nim zväčšenie bazénov ako v Orlande, tak aj v kalifornskom San Diegu a texaskom San Antoniu.

V Kalifornii ale úrady rozšírenie areálu schválili až minulý rok v októbri a podmienili ho zákazom chovu kosatiek.

SeaWorld sa síce pokúšal rozhodnutie zvrátiť súdne, ale zároveň oznámil, že predstavenia s cvičenými kosatkami v San Diegu v roku 2017 končia.

Kosatka zabila cvičiteľku

Program parkov SeaWorld stojí na vystúpeniach kosatiek od 70. rokov. Už vtedy sa ale objavili prvé kritiky, ktoré sa vyostrili v roku 2010, kedy v Orlande kosatka Tilikum zabila cvičiteľku. Práve Tilikum sa objavila v dokumente Blackfisch, v ktorom vyšlo najavo, že incident v Orlande nebol pre Tilikum prvý.

Kosatka zabila už pred tým dvoch ľudí. Režisérka filmu Gabriela Cowperthwaite povedala, že oceňuje rozhodnutie SeaWorld, ale predovšetkým tlaku, aký vyvinula verejnosť.

Tilikum zabil svoju trénerku:

SITA

SeaWolrd síce oznámil, že končí s chovom kosatiek, ale Ric O´Barry z organizácie na ochranu delfínov to považuje za zavádzajúce. Oporou chovu v SeaWolrd bol samec Tilikum, ktorý za svoju 23-ročnú kariéru v Orlande splodil 14 potomkov. 

Teraz je vážne chorý a počíta sa, že skoro zomrie. "Takže vy tvrdíte, že končíte s chovom? A viete čo, váš chov končí tak či onak. Myslím, že ide o dezinformáciu," povedal na adresu SeaWorld O´Barry.

SeaWorld rezolútne kritizovali aj za to, že v roku 2012 rozoslal svojich ľudí, aby sa votreli do skupín ochrancov práv zvierat. Šéf zábavnej sekcie parku Joel Manby to potvrdil, ale povedal, že s tým už skoncovali.

Spoločnosť teraz chce zo svojho doterajšieho kritika Humane Society urobiť spolupracovníka, ktorý pomôže zostaviť program, ktorý bude poskytovať informácie o živote veľrýb, tuleňov a ďalších morských zvierat.

Vzdať sa kosatiek úplne

Spoločnosť Ľudia za etické zachádzanie so zvieratami (PETA) ale stále nie je spokojná a tvrdí, že by sa SeaWorld mal vzdať kosatiek úplne.

"Mali by svoje nádrže otvoriť do oceánov a nechať kosatky, ktoré drží v zajatí, prežiť život mimo bazénov," povedala hovorkyňa PETA Coleen O´Brien. Manby k tomu prehlásil, že kosatky ani delfíny držané v zajatí nie sú v prirodzenom prostredí úspešné.

Park na programe s kosatkami fungoval od 70. rokoch:

Súvisiace články