Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Nikde na Slovensku nepočuť byzantský spev, len v Osadnom
Zdielať na

Nikde na Slovensku nepočuť byzantský spev, len v Osadnom

OSADNÉ / Neobyčajné piesne zneli v dedine Osadné. Nikde na Slovensku sa tak už nespieva od čias Veľkej Moravy. Podľa pravoslávnych veriacich je byzantský spev ťažký oriešok aj pre skúsených hudobníkov.

Zložité znaky, s ktorými by mali čo robiť aj skúsení muzikanti - napriek tomu, pravoslávni veriaci tvrdia, že na ich porozumenie nepotrebujete dobrý hudobný sluch, ale srdce.

"Takým spôsobom, ako spievajú sestry sa u nás na Slovensku nikde nespieva," hovorí metropolita pravoslávnej cirkvi Vladyka Rastislav. "To musíte poznať tie ich noty, podľa tohto to tak ťahajú jemnučko, my to nedokážeme," hovorí obyvateľka Osadného.

Akcent podľa textu

Veriaci boli počas liturgie ohromení - v chráme sa spievalo tak, ako niekedy na Veľkej Morave. Viac ako 1000 rokov staré byzantské nápevy im zaspievali mníšky z poľského Monastiera. "Najhlavnejšie na byzantských nápevoch je akcent podľa zmyslu textu," vysvetľuje sestra Eufália.

Tento spev vyzerá na prvý pohľad veľmi orientálne a monotónne. No práve to má podľa pravoslávnej cirkvi pomôcť sústrediť sa na modlitbu. Byzantský spev nemá notovú osnovu. Namiesto nôt sa spieva podľa znakov nad frázami.

Štvrťtóny

Zaujímavosťou sú aj okrasy a často sa používajú aj štvrťtóny. "Náš spev je oproti tomu byzantskému  akoby hrubší, ale myslím, si, že jeho vonkajšia forma vôbec nevplýva na to, ako Boh prijíma naše modlitby," myslí si Vladyka.

Vypočujte si spev aj vy:

Súvisiace články