Polojasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Slovenskí stredoškoláci dostali medaily od nositeľov Nobelových cien
Zdielať na

Slovenskí stredoškoláci dostali medaily od nositeľov Nobelových cien

BRATISLAVA / Aj na Slovensku máme úspešných mladých vedcov, ktorí dokážu obstáť vo svetovej konkurencii. Stredoškoláci Martin Holický a Dominik Juračka už vedia, aké to je dostať medailu od uznávaných svetových odborníkov a nositeľov nobelových cien. Mladí Slováci so svojimi projektami uspeli v konkurencii viac ako 7-miliónov mladých študentov z celého sveta.

Vďaka Martinovi si možno budeme môcť vyšetriť obličky v pohodlí domova, bez toho, aby sme zašli k lekárovi. Vyvinul na to medicínske zariadenie. "Vie s pomocou špeciálneho chemického prúžku a kvapky krvi stanoviť stav obličiek," opisuje Martin Holický.

Pracoval dlho v laboratóriu, vo voľnom čase zbieral informácie na internete. Tento projekt nakoniec ocenili uznávaní vedci a Martin zaň v Amerike získal medailu. "Je to skvelý pocit. Dáva tomu všetkému zmysel. Keď povedali moje meno, bol som v šoku," opisuje slávnostnú chvíľu Martin.

Množstvo testovania

Jedoduchý test obličiek by mal už onedlho slúžiť ľudom. "Je tam potrebné veľké množstvo testovania a schvaľovanie relevantnými inštitúciami," dodáva Martin.

Ďalším šikovným mladým slovenským vedcom je Dominik, ktorý prišiel s projektom čistenia zanesenej pôdy, napríklad naftou alebo iným odpadom. Navyše šetrným k prírode. "Snažili sme sa kontaminanty odstrániť za využívania mikroorganizmov. Najúspešnejšia bola Escherichia coli, baktéria, ktorá sa nachádza aj v ľudskom tele," opisuje Dominik.

Študovať chce doma

Hoci svojou prácou zožal úspech v zahraničí, študovať chce ostať doma.  "Dostal som ponuku študovať na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského a tam sa aj chystám ísť," tvrdí. Mnohí mladí pokračujú v štúdiu v zahraničí.

Pozrite si reportáž o úspešných vedcoch, ktorú spracovala redaktorka Klaudia Suchomel-Guzová:

Súvisiace články