Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vakcína proti vírusu zika bude do roka, sľubujú brazílske úrady
Zdielať na

Vakcína proti vírusu zika bude do roka, sľubujú brazílske úrady

BRASILIA / Brazílske úrady odhadujú, že by tamojší vedci mali do roka vyvinúť vakcínu proti vírusu zika, ktorý pravdepodobne spôsobuje vývojovú poruchu u ešte nenarodených detí. Uviedol to brazílsky minister zahraničných vecí Marcelo Castro. Jeho úrad ale tvrdí, že veľkovýroba vakcíny bude možná až o ďalšie dva roky.

Brazília patrí k najviac zasiahnutým krajinám, kde vírus podľa odhadov úradov napadol už viac ako milión ľudí. Väčšina z nich ale nepociťuje žiadne príznaky, časť má príznaky podobné chrípke.

Najväčšie riziko predstavuje zika pre tehotné ženy, keďže podľa lekárov existuje súvislosť medzi týmto vírusom a ochorením s názvom mikrocefália. To spôsobuje nedostatočný vývoj mozgu ľudského plodu. 

Brazílske ministerstvo vnútra tento týždeň oznámili, že štát investuje 1,9 milióna dolárov do výskumu a vývoja vakcíny. Aby sa proces urýchlil, budú ich testovať na myšiach a opiciach, nie postupne, ako obyčajne.

Nebezpečný vírus

Komármi prenášaný vírus sa rozšíril najmä v krajinách Latinskej Ameriky, prípady ale hlásili už aj z USA či niektorých európskych krajín.

Najnovšie Austrália informovala už o druhom prípade nakazenej tehotnej ženy. 

Núdzový stav

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň oznámila, že by sa vírus mohol z Latinskej Ameriky rozšíriť do Afriky či Ázie.

Od minulého pondelka platí celosvetový stav núdze, ktorý WHO naposledy vyhlásila v roku 2014 pre ebolu.

Európska pobočka WHO oznámila, že by sa na ochranu obyvateľov pred vírusom zika mali pripraviť aj európske krajiny.

Nebezpečnému vírusu zika sa venovali aj Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy