Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Starosta chce zastaviť chátranie dediny. Zakázal obyvateľom zomrieť
Zdielať na

Starosta chce zastaviť chátranie dediny. Zakázal obyvateľom zomrieť

Zdroj: ISIFA

SELLIA / Starosta Sellie v juhotalianskej Kalábrii sa už nemohol pozerať na to, ako jeho malé mestečko chradne: preto vydal dekrét, v ktorom zakazoval svojim spoluobčanom umierať.

Polovica domov v meste Sellia v talianskej Kalábrii zíva prázdnotou. Starosta sa preto rozhodol konať a vydal kontroverzný dekrét. Odvtedy stoja pred novým centrom geriatrickej starostlivosti veľké rady miestnych obyvateľov

"Ľudský život má samozrejme veľkú hodnotu. Každé úmrtie nás približuje k agónii mesta,"
vysvetľuje starosta Davide Zicchinella, ktorý je zároveň pediatrom.

Starnutie obyvateľov nie je nič nezvyčajné. Pri veľkých vlnách emigrácie v 20. a 60. rokoch minulého storočia odchádzala mladá generácia za prácou na sever Talianska alebo do cudziny. Za posledných 15 rokov klesol kvôli prirodzenej úmrtnosti počet obyvateľov z 1000 na 500.

Finančné tresty

Starosta Zicchinella v snahe zabrzdiť starnutie obyvateľstva prestaval vďaka európskym fondom bývalú školu na lekárske stredisko, aby tak ušetril obyvateľom cestu do nemocnice vo vzdialenom meste.

To však nestačilo. Ľudia si tu totiž už odvykli chodiť k lekárovi a čakárne tu boli stále prázdne. Starosta udrel päsťou do stola a vydal dekrét, že každý musí raz ročne prejsť komplexnou lekárskou prehliadkou. Ak tak neurobí, bude mu vymeraná dodatočná daň vo výške 30 eur ročne.


"Keď sa dožijete určitého veku, musíte jazdiť autobusom do najbližšieho mesta za lekárom, čakať mesiace, než vám urobia niektoré testy, skrátka nie je to ľahké. Tu môžeme za lekárom kedykoľvek chceme," vysvetľuje 79-ročný dôchodca Vincenzo Rotella, ktorý čaká v čakárni, ktorá sa v niektoré dni mení na kinosálu.

Zdravotné výlety

Stredisko má tiež očné oddelenie a ortopédiu. Zdravotná starostlivosť je pre najchudobnejších pacientov zadarmo. Sedemdesiatjedenročná Giovanna Scozzafavová sa necíti dobre, ale nechce navštíviť súkromného lekára. "Nie všetci si môžu dovoliť platiť vysoké honoráre. Čo máme robiť, keď máme sotva na jedlo?" pýta sa.

Počas niekoľkých mesiacov po vydaní starostovho dekrétu sa stovka obyvateľov objednala na kontrolu a v súčasnosti stredisko navštevuje polovica mestečka.

Aby starosta svojim spoluobčanom pomohol dosiahnuť a pokiaľ možno aj prekročiť priemernú dĺžku života v Taliansku, ktorá je 83 rokov, organizuje starosta pravidelné autobusové výlety do termálneho zariadenia v regióne.

Súvisiace články