Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Čína zrušila politiku jedného dieťaťa, v rodinách budú dve
Zdielať na

Čína zrušila politiku jedného dieťaťa, v rodinách budú dve

PEKING / Najvyššie vedenie Komunistickej strany Číny sa rozhodlo skončiť s dlhoročnou politkou jedného dieťaťa. Vo viac než miliardovej krajine bude od štvrtka rodinám povolené mať dve deti, informovala agentúra AP.

K prísnej politike pod heslom jedna rodina - jedno dieťa pristúpilo čínske vedenie v roku 1980, aby pre obmedzené zdroje zabrzdilo populačnú explóziu.

Toto pravidlo sa ale v nasledujúcich rokoch postupne zmierňovalo, pretože vedie k rýchlemu stárnutiu obyvateľstva a k prevahe mužov nad ženami.

"Čína upúšťa od svojej desiatky rokov uplatňovanej politiky jedného dieťaťa a umožní všetkým párom mať deti dve," oznámila štátna agentúra Nová Čína. Jej stručná správa neobsahuje žiadne podrobnosti týkajúce sa novej politiky ani časový rámec jej uplatnenia.

Prefencia: syn

Rodiny v Číne obvykle preferujú synov a mnoho budúcich matiek vyhľadáva interrupciu, pokiaľ je plod ženského pohlavia. V Číne tak na 100 narodených dievčat pripadá 118 chlapcov. Prirodzený pomer v spoločnosti je pritom 105 chlapcov na 100 dievčat.

SITA

Už predvlani v novembri komunistické vedenie uvoľnilo prísne populačné zákony, ale očakávania úradu tento krok nenaplnil. Z 11 miliónov rodičov, ktorým umožnili druhé dieťa, prejavilo záujme len 700 000.

Stárnutie populácie

Podľa oficiálnych štatistík z minulého roka žije v Číne 1,36 miliardy ľudí. Krajina sa ale potýka so stárnutím populácie. Počet obyvateľov v produktívnom veku v minulom roku klesol o 2,44 miliónov.

SITA

Takmer 15 percent obyvateľstva dnes v Číne tvoria ľudia starší ako 60 rokov. Do roku 2030 budú podľa odhadov predstavovať štvrtinu čínskej populácie.

V Číne môžu mať dve deti, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy