Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Červené mäso vaše deti nezabije, vysvetľujú pediatri
Zdielať na

Červené mäso vaše deti nezabije, vysvetľujú pediatri

BRATISLAVA / Správa Svetovej zdravotníckej organizácie zaradila medzi potenciálne karcinogény aj červené mäso, ktoré je bežnou súčasťou stravy detí. Rodičia by podľa lekárov nemali podliehať panike, životy ich detí ohrozené nie sú.

Podľa pediatrov je všetko otázkou miery a správne vyváženej stravy, na paniku nie je dôvod.

Zavádzanie príkrmov sa podľa najnovších trendov odporúča v takzvanom tolerogénnom okne, teda už v 5. mesiaci života. Deti sa s mäsom stretnú väčšinou už v 6. mesiaci.

"Ak dieťa konzumuje raz za týždeň červené mäso upravené prírodným spôsobom a je to vyvážené dostatočným množstvom zeleniny, tak si nemyslím, že by malo napáchať extra veľké škody," uviedla pediatrička Monika Antošová.

Podľa pediatričky Kataríny Šimovičovej by ani rodičia, ktorí svoje deti kŕmili pred desiatkami rokov červeným mäsom, nemusia mať výčitky svedomia.

Lekári sa ale zhodujú na tom, že nie je mäso ako mäso. Rodičia by mali trvať na jeho kvalite nielen v obchodoch, ale žiadať viac kontroly aj od štátu. "Treba dávať pozor na to, čo je dovážané, aj na to, čo je pestované," tvrdí pediatrička Katarína Šimovičová.

Sprísnenie kontrol

Štátna veterinárna a potravinová správa tvrdí, že naše kritériá na mäso sú omnoho prísnejšie ako celosvetové a mäso sa neustále kontroluje. "Zvýšili sme cielene kontroly na obsah potenciálnych rakovinotvorných látok. Tieto výrobky sú u nás testované a každý výrobca, ktorý ich uvádza na trh, je testovaný," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Problémy spôsobujú aj cereálie

Odborníci varujú, že ani úplné vylúčenie mäsa nás pred rakovinou neochráni. "Ten istý vplyv majú aj rastlinné tuky. Aj cereálie, ktoré sa konzumujú vo vyššej miere. Aj tam sú polycyklické aromatické uhľovodíky," dodal Bíreš.

"Aj zelenina a ovocie obsahuje množstvo pesticídov," dodala pediatrička Monika Antošová.

Všetko s mierou

Čo dať deťom na tanier? Odborníci radia, že všetko. Ale s mierou a v čo najvyššej kvalite. "Deťom do roku by sa mala podávať hydina. Starším, ak červené mäso, tak raz, dvakrát do týždňa a vyvážiť to zeleninou," dodala Antošová.

"Na schéme detskej výživy a odporúčaní detských lekárov sa nič nemení," dodala Šimovičová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy