Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ak si objednávate darčeky cez internet, nikdy neplaťte dopredu
Zdielať na

Ak si objednávate darčeky cez internet, nikdy neplaťte dopredu

BRATISLAVA / Vianočný zhon už nezažívajú len ľudia v nákupných centrách. Presúva sa aj do našich obývačiek. Nákupy cez internet, z pohodlia domova, uprednostňuje až 90 percent Slovákov.

Lákavá ponuka môže niekedy ukrývať veľmi nepríjemné tajomstvo. Nekvalitný tovar a napodobeniny známych svetových značiek, ktoré nemajú ani zlomok hodnoty z toho, čo ste za ne zaplatili. Finančná správa preto pred niekoľkými mesiacmi zriadila špeciálny Odbor boja proti internetovej kriminalite.

"Hlavnou náplňou našich internetových špecialistov je sledovanie internetového prostredia - eshopov, roznych iných stránok a portálov, ktoré vykazujú známky toho, že predávajú tovar podliehajúci duševnému vlastníctvu," tvrdí hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Diskusné fóra

Len od 1. mája prijali desiatky podnetov od nespokojných zákazníkov a mnohé z nich mali veľmi vážnu dohru. Niektorí podnikatelia so svojim nekalým podnikaním definitívne skončili. "Takmer 4 desiatky podnetov, 26 opodstatnených, 6 obchodníkov muselo ukončiť činnosť, 2 trestné stíhania," vymenováva Macíková.

Obchod, ktorému chcete dať svoje ťažko zarobené peniaze, si vždy poriadne preverte. Na diskusných fórach, alebo priamo na stránke internetového obchodu. Špekulantov totiž často prezradí to, že o sebe nenapíšu nič.

Neplaťte dopredu

"Názov, obchodné meno, sídlo poskytovateľa služieb, ak ide o právnickú osobu alebo meno, priezvisko, miesto podnikania a geografickú adresu, ak ide o fyzickú osobu. DIČ, adresu elektronickej pošty, telefónne číslo a označenie registra, ktorý ho zapísal. Toto všetko musí byť na tom internete k identifikácii," tvrdí hovorkyňa SOI Danuša Krkošová.

Nikdy neplaťte dopredu. SOI odporúča platiť až pri prevzatí tovaru. Ak tovar príde, ale s tým, čo bolo na obrázku nemá vôbec nič spoločné, vždy máte právo ho vrátiť.

Sídlo v Slovenskej republike

Podľa zákona o zmluvách uzatvorených na diaľku je lehota na vrátenie tovaru 14 dní. Ale aj tu zákon pozná nejaké výnimky. "Napríklad pri knihách, pretože tie si môže prečítať a vrátiť. Takisto pri CD nosičoch a hrách," opisuje Krkošová.

Ešte je dôležité dodať, že slovenské zákony sa vzťahujú iba na internetové obchody so sídlom v Slovenskej republike. Pre zahraničné e-shopy platia zákony v krajine, v ktorej sú zapísané. Ale nespoliehajte sa iba na domény .sk. Vždy si treba skontrolovať sídlo spoločnosti.   

Pozrite si analýzu moderátorov Novín o 17:

Súvisiace články