Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Kniha ako vianočný darček. Takto vyberiete tú najlepšiu
Zdielať na

Kniha ako vianočný darček. Takto vyberiete tú najlepšiu

BRATISLAVA / Pre mnohých je pred Vianocami kniha poslednou záchranou. Ak neviete, čo darovať, kniha vždy poteší. Z aktuálnej ponuky si vyberie každý.

Takzvanými bestsellermi sú momentálne Dominik Dán a jeho Krv nie je voda, Táňa Keleová-Vasilková - Vone života a niečo najmä pre tínedžerov - Gogo, Chalan z internetu, opisuje literárny publicista Milan Buno.

Jedinečné diela

Kniha môže byť aj hlavným darčekom. Niektoré sú skutočne výnimočné a netradičné. "Krstný otec - kto by nepoznal túto kultovú sériu. Tri knihy v jednej z čistým priestrelom, takmer tisíc strán, je tam aj náboj, čiže je jedinečná aj s ilustráciami, ktoré sa nikde inde neobjavili. Myslím si, že to je veľmi hodnotný a zaujímavý darček," hovorí Buno. 

Knihu je ale trošku problém zohnať. "Je to aj tým, že je ťažšie ju dotlačiť, keďže aj tá technológia je iná, ako pri bežných knihách," vysvetľuje Buno.

Ďalšou knihou, ktorá sa dedí z generácie na generáciu je aj Babička rozprávaj a Dedko rozprávaj. "Sú to knihy na uchovanie spomienok," hovorí Buno.

Túto knihu píšu starí rodičia o tom, čo prežili, aký bol život kedysi, aby tak ukázali ďalším generáciám, čo prežili.

Najmä mamičky s malými deťmi poteší knižka Zajko, ktorý chce zaspať. "Vyzerá to jednoducho, je tam príbeh i pekné ilustrácie, ale z tejto knižky sa predalo vyše milióna kusov po celom svete, pretože ten príbeh má určité sugestívne prvky, psychologické veci, ktoré dovedú dieťa k uvoľneniu a zaspí," hovorí Buno. 

Podľa odborníka to naozaj funguje. "Skúšal som to na svojich dvoch dcérach a zabralo to," potvrdzuje.

Proti stresu

Netradičnou knihou je aj kniha 50 vymaľovánok, relax pre dospelých. Ide o obľúbené antistresové vymaľovánky pre dospelých. "Vie to človeka uvoľniť, zrelaxovať, príde na iné myšlienky," vysvetľuje Buno. 

Neviete, akú knihu kúpiť na Vianoce? Inšpirujte sa tipmi z Novín o 12tej: