Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záchrana parku s gorilami, nádejou je hydroelektráreň
Zdielať na

Záchrana parku s gorilami, nádejou je hydroelektráreň

RWANDA / Národný park Virunga na hraniciach Konga a Rwandy už niekoľko rokov bojuje s ničením pre ťažbu ropy. Navyše v oblastiach operuje niekoľko ozbrojených skupín. Správcovia parku prišli s riešením, ktoré by mohlo zlepšiť budúcnosť tohto vzácneho prírodného dedičstva.

Na odľahlých hraniciach Konga a Rwandy sa nachádza jedinečná biodiverzita, ktorá vyráža dych všetkým návštevníkom a milovníkov prírody. Prales, aktívne sopky, jazerá a najmä horské gorily. Práve tu žije až tretina populácie tohto ohrozeného druhu.

Ťažba ropy

Park Virunga má však aj svoju tienistú stránku. V Demokratickej republike Kongo už dlhé roky zúri občianska vojna. Obyvatelia žijú na hranici chudoby a za finančné prilepšenie sú schopní obetovať takmer čokoľvek. Túto skutočnosť využil britský ropný magnát, ktorý už pred piatimi rokmi prišiel do parku ťažiť ropu.

"Tam je asi najhoršia oblasť. Máme tam asi 18 členov nášho štábu, len na tej malej časti cesty," hovorí správca parku Emmanuel de Merode.

Spoločnosť sa stiahla 

Rozhodnutie vlády povoliť ťažbu ropy v chránenej oblasti odcudzujú pracovníci parku, ale aj uvedomelí miestni obyvatelia a enviromentalisti po celom svete. Ropná spoločnosť oficiálne tvrdila, že park nijakým spôsobom neničí. V skutočnosti sa však z miesta stiahla len nedávno.

"Stále sme si veľmi neistí, ako na tom sme s ropným priemyslom. Stále sú to veľké pochybnosti, musíme zostať veľmi ostražití," dodáva správca parku.

Projekt hydroelektrárne

Novú nádej prináša projekt rozsiahlej hydroelektrárne. Tá by mala fungovať vďaka obnoviteľným zdrojom a jej prevádzka by nemala ničiť prírodné dedičstvo. Prvá z ôsmich plánovaných staníc už stojí. Celú prevádzku by mali spustiť do roku 2025. "Vďaka týmto tokom môžete spoľahlivo vyrábať elektrinu," dodal de Merode.

Projekt vodnej elektrárne má pre krajinu aj ďalšiu výhodu. Prinesie do regiónu stabilnú prácu a zárobok. Okrem toho, že to zabezpečí obyvateľom lepší život, ponúkne im to aj inú možnosť zárobku, než členstvo v ozbrojených skupinách. A to by mohlo mať pre celú oblasť pozitívne následky.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články