Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rodina dostala list na rozlúčku po 70 rokoch, bol v archíve
Zdielať na

Rodina dostala list na rozlúčku po 70 rokoch, bol v archíve

Zdroj: ISIFA

AMSTERDAM / Viac ako sedemdesiat rokov po konci druhej svetovej vojny dostal syn holandského odbojára Petra Willa list, ktorý napísal jeho otec rodine pred smrťou v koncentračnom tábore. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Peter Will napísal svojej manželke a šiestim synom list na rozlúčku ešte v roku 1944, krátko pred deportáciou do koncentračného tábora na území Nemecka.

Náprsná taška

List sa ale k rodine nikdy nedostal. Skončil nedopatrením v archíve. Nedávno ho náhodou objavil priateľ rodiny. Náprsná taška, v ktorej sa list nachádzal, obsahovala tiež niekoľko starých rodinných fotografií, píše britský denník The Guardian.

"Bol to pre nás mimoriadny citový zážitok. Niečo také nečakáte," uviedol Joop Will, jeden zo synov odbojára zavraždeného v koncentračnom tábore. V čase otcovho zajatia mal desať rokov.

V archíve

Willovci v roku 1949 dostali predmety po otcovi, vrátane biblie, snubného prsteňa a plniaceho pera. Náprsnú tašku s listom ale úradníci po vojne omylom priradili k majetku iného zavraždeného odbojára a predali archívu.

Peter Will pomáhal počas vojny pri úteku zostrelených spojeneckým pilotom. Ukrýval ich v opustenej kôlni na jatkách v juhoholandskom Nijmegene, kde pracoval. V decembri 1943 ho ale nacisti zatkli a v posledných dňoch vojny zavraždili v koncentračnom tábore v nemeckom Neuengamme.

Obsah listu na rozlúčku rodina zverejniť nechce.

Súvisiace články