Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Homosexuálna orientácia sa dá predpovedať genetickou analýzou
Zdielať na

Homosexuálna orientácia sa dá predpovedať genetickou analýzou

NEW YORK / Americkí vedci údajne objavili spôsob, ako na základe genetickej analýzy predpovedať homosexuálnu orientáciu mužov. O poznatku, ktorý podľa agentúry Reuters niektorí genetici spochybňujú, informovali vo štvrtok v americkom Baltimore predstavitelia Americkej spoločnosti pre humánnu genetiku.

Svoj objav opierajú vedci o metódu analýzy molekulárnych markerov, ktoré kontrolujú funkcie DNA. V praxi preverovali výsledky analýzy štúdiom tridisiatichsiedmich mužských dvojčiat, pričom v každom páre bol jeden jedinec heterosexuál a druhý gay. V ďalšej vzorke bolo desať dvojčiat výhradne homosexuálnej orientácie.

Prepínač

Ukázalo sa vraj, že homosexuálna preferencia signalizuje prítomnosť určitého epigenomu v deviatich oblastiach ľudského genómu. Epigenom funguje ako "prepínač", ktorý dokáže isté gény v DNA vypnúť alebo zapnúť. Istota predpovedí je údajne sedemdesiatpercentná.

Podľa autorov výskumu ide o vôbec prvý pokus predpovedať z DNA sexuálnu orientáciu mužských jedincov. Genetici ale podľa agentúry Reuters varujú, že akékoľvek závery sú predčasné, pretože vzorka dvojčiat bola príliš malá.

Rozsiahlejší výskum

Akonáhle sa podobné výskumy aplikujú na väčšie množstvo ľudí, často sa špekulácie nepotvrdia. Vedci tak očakávajú rozsiahlejší výskum.

Len nedávno sa k homosexualite priznal aj vysokopostavený vatikánsky teológ Krzysztof Charamsa:

Súvisiace články