Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vatikán sa radí o rodine, pápež hovoril o význame manželstva
Zdielať na

Vatikán sa radí o rodine, pápež hovoril o význame manželstva

VATIKÁN / Pápež František celebroval v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne slávnostnú svätú omšu, ktorou sa začalo generálne zhromaždenie Synody biskupov. Jeho hlavnou témou sú záležitosti manželstva a rodiny. Začiatok synody poznamenala vášnivá diskusia o homosexualite poľského kňaza a popredného vatikánskeho teológa Krzysztofa Charamsu. Pápež hneď v úvode povedal, že manželstvo je jedinečným zväzkom muža a ženy.

Charamsa sa verejne prihlásil k homosexualite v predvečer koncilu. Kým v radoch cirkvi čelí veľkej kritike, niektorí pútnici vo Vatikáne mu vyjadrili podporu.

"Homosexualita je taká rozšírená, na celom svete, aj vnútri cirkvi. Tak nechápem, prečo to nemôžu prijať. Myslím si, že poľský kňaz sa zachoval správne, pretože ak by to tajil, ničomu by to nepomohlo," hovorí jeden z návštevníkov.

"Je to niečo, čo tu vždy bolo a bude. Je na každom, aby sa vyslovil, ku komu cíti lásku," dodal druhý. 

Kontroverzné témy

Na synode, ktorá sa skončí o tri týždne, sa zúčastňuje 270 biskupov z celého sveta. Radiť sa budú o citlivých témach, akými sú pre cirkev napríklad potraty, antikoncepcia, homosexualita či opätovné svadby rozvedených osôb.

Pozrite si video z Vatikánu:

Zdielať na

Najčítanejšie správy