Jasno
18°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Som šťastný homosexuálny kňaz, vyhlásil vysokopostavený vatikánsky teológ
Zdielať na

Som šťastný homosexuálny kňaz, vyhlásil vysokopostavený vatikánsky teológ

VATIKÁN / Poľský katolícky kňaz Krzysztof Charamsa, ktorý je vysokopostaveným teológom vo Vatikáne, sa verejne prihlásil k homosexualite. Spravil tak pred nedeľňajším začiatkom snemu biskupov o manželstve a rodine. Vatikánsky hovorca Federico Lombardi označil načasovanie jeho kroku za nezodpovedné.

"Chcem, aby moja cirkev a okolie vedelo, kto som. Som homosexuálny kňaz, ktorý je šťastný a hrdý na svoju identitu," uviedol 43 ročný Charamsa.

Povedal tiež, že má partnera a že je pripravený niesť za svoje činy zodpovednosť.

"Prišiel ale čas, aby cirkev otvorila oči pre homosexuálnymi veriacimi a pochopila, že ňou navrhované riešenie, teda úplná sexuálna zdržanlivosť, je neľudské," dodal kňaz, ktorý pôsobí ako druhý sekretár Medzinárodnej teologickej komisie pri Kongregácii pre náuku viery.

SITA

Nezodpovedný krok

Charamsove verejné vyhlásenie vatikánsky hovorca Lombardi kritizoval ako nezodpovedný krok, ktorý snem biskupov vystaví mediálnemu tlaku.

Dodal, že kňaz sa teraz bude musieť zriecť svojej funkcie v teologickej komisii. Lombardi ale zároveň povedal, že je treba vyjadriť rešpekt každej osobnej situácii.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy