Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Biskupa obvineného z pedofílie pochovali, procesu sa nedožil
Zdielať na

Biskupa obvineného z pedofílie pochovali, procesu sa nedožil

CZORSTYN / Iba niekoľko kilometrov od slovenských hraníc pochovávali katolíckeho biskupa Jozefa Wesolowského. Minulý týždeň zomrel vo Vatikáne. Muž bol ale obvinený zo zneužitia desiatok malých detí v Dominikánskej republike. Procesu sa už ale biskup nedožil.

Posledná rozlúčka s bývalým pápežským nunciom, biskupom Jozefom Wesolowskim, sa konala v kostole v poľskej obci Czorstyn. Na pohreb prišli stovky ľudí.

Obvinenie zo zneužitia desiatok detí

Jozefa Wesolowského pred dvoma rokmi úrady Dominikánskej republiky obvinili z toho, že údajne zneužil desiatky maloletých detí. Pápež František ho preto okamžite odvolal do Vatikánu, kde minulý týždeň vo štvrtok zomrel. Jozefova rodina obvineniam neverí.

"Očiernili ho tí ľudia, ktorým v Dominikánskej republike prekážal. Bojoval s korupciou, miestnou správou i narkobiznisom, a preto ho museli odstaviť," tvrdí člen biskupovej rodiny Frantiszek Piper.

"Myslím si, že Vatikán by to mal dotiahnuť do konca. Málokto očakával, že len čo sa začne proces, tak umrie. Medzi veriacimi pritom ostalo veľmi veľa otáznikov," hovorí miestny kňaz Stanislaw Pieruch.

Neveria

Spomedzi všetkých účastníkov pohrebu iba málokto verí, že biskup by mohol mať čokoľvek spoločného s pedofíliou.

"Bol na toľkých miestach a všetko bolo v poriadku. A teraz na staré kolená, keď už bol chorý, tak ho dva roky obviňovali z takých klamstiev," rozhorčuje sa veriaca.

Zomrel na infarkt

Oficiálnou príčinou smrti bol podľa vatikánskych lekárov infarkt. "Ak niekto takto umrie, ľudia môžu mať pocit, že mu niekto pomohol alebo to urobil sám. Ale z lekárskeho hľadiska je to úplne jasné a musíme vylúčiť akékoľvek špekulácie," uzavrel kňaz.

Biskupa pochovali v rodnom Poľsku, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy