Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Čučoriedky si môžete posadiť aj v južnejších častiach krajiny
Zdielať na

Čučoriedky si môžete posadiť aj v južnejších častiach krajiny

BRATISLAVA / Aj vy máte radi čučoriedky? Máme pre vás dobrú správu. Tieto chutné fialové guličky plné zdraviu prospešných látok nemusíte kupovať za drahé peniaze, alebo nebodaj ísť zbierať na okraj lesov. Môžete si ich bez problémov dopestovať aj vo vašej záhrade.

Čučoriedkam sa na Slovensku darí. Najúrodnejšia pôda je pre ne na severe Slovenska. Existujú ale aj odrody, ktorým sa môže dariť na juhu. "Bežne je zaužívané, že čučoriedka je malý krík, ale dokáže vyrásť aj do výšky pol metra," hovorí záhradný architekt Martin Čurda z relácie Nová záhrada.  

"Čučoriedku sadíme ako normálny krík, ako napríklad ríbezľu. Tajomstvo úspechu ale spočíva v substráte," objasňuje Čurda. Ako hovorí architekt, ak túto podmienku splníte, budete oberať kilogramy tohto ovocia.

Ľahšia a kyslejšia

"Dôležité sú komponenty, pretože musíme imitovať podmienky zo severu," hovorí zase záhradný dizajnér František Laššák. Čučoriedky potrebujú ľahšiu a kyslejšiu pôdu. A čo je veľmi dôležité, že keď ich sadíme, je dôležité oddeliť ten kyslomilný substrát od okolitej záhrady,aby sa Ph vo výsadbe neznižovalo.

"Existujú odrody, ktoré rodia len jednu sezónu v roku, alebo dvakrát rodiace," hovorí Čurda. A ak chcete mať čučoriedky doma aj vy, teraz je ten správny čas.

Tienidlo

Takto si vyrobíte správny komponent:

- Substrát si namiešame z kyslej rašeliny (alebo vyzretý kompost), lesnej hrabanky a kôry (používa sa na nastieľanie)
- zmiešame dokopy spolu s pieskom

"Ak si čučoriedky zasadíte na južnejšej časti Slovenska, teplé letné dni prežijú, ak ich zatienite," vysvetľuje Martin.

Čučoriedkam sa venoval v štúdiu moderátor Ján Mečiar s hosťami:

Súvisiace články